Всички японски министри са подали оставки

Премиерът Шиндзо Абе вече обяви имената на новите министри

Всички японски министри са подали оставки

Всички членове на японското правителство са връчили оставките си на премиера Шиндзо Абе, пише Reuters. Това се е случило на извънредно заседание на кабинета. Оставките са били подадени по искане на премиера, който е решил да направи промени в своето правителство. Абе вече е започнал промените, като на първо място е запазил своите съюзници – главният секретар Йошихиде Суга и финансовият министър Таро Асо – на заеманите досега постове.

Новият външен министър е Тошимицу Мотеги, който вече се е срещал с американския търговски представител Робърт Лигтизър по въпроса за сключване на споразумение между Япония и САЩ, което според американския президент Доналд Тръмп ще понижи големия търговски дисбаланс между двете съюзнически страни.

Таро Коно, който е новият министър на отбраната има репутация на солов играч, но сега е насочил вниманието си към ключовите политики на Абе, включително твърдата позиция на страната спрямо минали военни конфликти с Южна Корея и по въпроса за търговията.

38-годишният Шинджиро Коидзуми, син на бившия премиер Джуничиро Коидзуми, е новият министър на околната среда. Той е третият най-млад човек, който става японски министър, и обикновено оглавява резултатите при допитвания кой е най-одобряван да наследи Абе на премиерския пост. Като министър на околната среда Шинджиро Коидзуми би могъл да се окаже в странна позиция, като се има предвид ангажираността на Абе към ядрената енергетика. Бившият министър председател Джуничиро Коидзуми бе отявлен критик на атомната енергия след аварията на АЕЦ „Фукушима” през 2011 г.

Ясутоши Нишимура е новият министър на икономиката. Той е бивш търговски представител и зам.-главен секретар на правителствения кабинет. Кацунобу Като пък ще е новият министър на здравеопазването и труда. Той е близък съюзник на премиера Шиндзо Абе и е бивш член на финансовото министерство. Новият министър по въпросите на търговията и индустрията пък е Ишу Сугавара, а министър по въпроса за олимпийските игри става Сейко Хашимото. Сменен е и министърът на образованието, като новото име на поста е Коичи Хагиуда – дългогодишен поддръжник на Абе, който е работил като зам.-главен секретар на кабинета, зам.-министър на образованието и специален съветник на Абе.

Коментари: 0