Всички животни в свинекомплекса на „Бони“ в Никола Козлево ще бъдат умъртвени

И втората проба за наличие на африканска чума е положителна, загубите се оценяват на 10 млн. лв.

Всички животни в свинекомплекса на „Бони“ в Никола Козлево ще бъдат умъртвени

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

7452 ~ 1 мин. четене

Всичките 24 500 животни в свинекомплекса в шуменското село Никола Козлево ще бъдат умъртвени и загробени, съобщава БНР. Това се налага, след като и втората проба за наличие на вируса на африканската чума е била положителна. Днес бе свикано извънредно заседание на областната епизоотична комисия, като на него присъстваха изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Паскал Желязков и директорът на Центъра за оценка на риска проф. Георги Георгиев.

Основната задача, свързана със случая в Никола Козлево, е ликвидирането на африканската чума по свинете във ферма на „Бони холдинг“, като същевременно трябва да се разбере по какъв начин вирусът е проникнал. Проверката на място в свинекомплекса е показала, че всички мерки и защити са осигурени и са се спазвали, съобщава националното радио.

Едно от предположенията е, че вирусът може да е пренесен чрез гризачи, тъй като фермата се намира в гориста местност. Отпада вариантът африканската чума да е пренесена от домашни прасета, тъй като в близост няма домашни стопанства.

Проф. Георгиев бе категоричен, че ако не се открие причината, то опасността ще продължи като бомба със закъснител, и когато дойде време в предприятието да се отглеждат нови прасета, вероятността там отново да избухне африканска чума ще бъде съвсем реална.

На заседанието на областната епизоотична комисия в Шумен бе и прокуристът на холдинга Цветан Илиев. Той увери, че хората, които работят  там, които са около 70, ще останат на работа. Посочи обаче, че икономическите загуби за самата фирма ще са в изключително голям размер, около 10 млн. лв.

Коментари: 0