Втората най-голяма минна компания в света прекратява въгледобива

Rio Tinto продава и последните си мини

Втората най-голяма минна компания в света прекратява въгледобива

Снимка: riotinto.com

Преди пет години би било почти немислимо една от най-големите минни компании в света да не копае повече въглища. Сега това скоро ще се превърне в реалност.

Rio Tinto (Рио Тинто), втората по големина минна компания в света, поетапно се отдръпва от въглищата, за да се съсредоточи върху по-добри активи. Сега търси купувачи за останалите си въглищни мини в Австралия, като с продажбата им компанията ще излезе напълно от бизнеса с изкопаеми горива, съобщава "Индипендънт".

Потенциалното бъдеще на Rio без въглища е в ярък контраст с това на много от нейните конкуренти. Glencore (Гленкор), най-големият доставчик на въглища в света, тази година увеличи експозицията си, като се съгласи да плати $ 1.1 млрд. плюс възнаграждения за по-голям дял в австралийски активи, продадени от Рио. 

Въглищата, които генерират около 40% от световното електричество, са една от основните стратегии на BHP Billiton.

Решението на Рио Тинто обаче е свързано повече с неспособността на въгледобивните мини на компанията да се конкурират с другите активи, а не с натиска върху кампаниите, свързани с изменението на климата или продажбата на вредни емисии. Главният изпълнителен директор Жан-Себастиан Жак твърди, че дори една минна фирма, толкова голяма, колкото неговата, с толкова много управленски талант и пари, трябва да се съсредоточи върху по-продуктивни активи. 

Въпреки това, минните компании все повече трябва да обмислят как глобалните предложения за ограничаване на парниковите газове ще повлияят на бъдещето на стоката, която добиват.

Изглежда, че Rio вече няма да се тревожи за това. Компанията е изпратила информация до потенциални купувачи за последните си мини - Hail Creek и Kestrel, и очаква индикативни оферти през декември.

Базираната в Лондон англо-австралийска минна компания се отървава от австралийските си въглищни активи, откакто отдели енергийното си подразделение през 2015 г. По-рано тази година гигантът се съгласи да продаде своята компания Coal & Allied Industries на китайската въгледобивна компания Yanzhou Coal Mining, а после Glencore купи дял в проекта. Rio също така продаде и други проекти в Австралия и Мозамбик.
Коментари: 0