Втори пореден ден на солидни повишения на Уолстрийт

Индексите и на Стария континент отбелязаха повишения

Втори пореден ден на солидни повишения на Уолстрийт

Снимка: БТА

Втори пореден ден на солидни повишения видя Уолстрийт вчера след разпродажбите в петък. Dow Jones скочи с 1.4% до 28807 пункта, S&P 500 – с 1.5% до 3297 пункта, а технологичният Nasdaq достигна нов максимум след скок с 2.1% до 9467 пункта.

На корпоративния фронт се открои Apple с ръст от 3.3%, а Nvidia и Micron поскъпнаха с повече от 2.5% всяка. Авиолиниите American и United прибавиха повече от по 5% към стойността си въпреки притесненията около коронавируса.

Към нов рекорд за Nasdaq спомогна и Tesla с ръст от повече от 13% до 900 долара, като по-рано през деня акцията достигна 980 долара. Microsoft и Caterpillar поскъпнаха с около 3%. След края на сесията Walt Disney публикува отчета си за 2019 г., който надмина очакванията на анализаторите. В рамките на търговията акциите поскъпнаха с 2.4%, но след звънеца паднаха с повече от половин процент. Snap изнесе разочароващи данни за 2019 г., с което изтри 4-процентния си ръст от рамките на сесията с 10-процентен спад до 17 долара.

На Стария континент немският DAX скочи с 1.81% до 13281 пункта, а британският FTSE – с 1.55 на сто до 7439 пункта. Френският САС прибави 1.76% до 5935 пункта, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Акцентите днес

ADP Employment Change – САЩ

Очаквано в сряда ще бъде публикуван отчетът за промяна в заетостта според института ADP. Докладът показва месечната промяна на заетите в неселскостопанския частен сектор. Данните предшестват държавния доклад и се смятат за добър индикатор за отчета на правителството за броя на заетите в неселскостопанския сектор, който се публикува всеки първи петък от месеца. Очакват се 156 000 нови заети лица през януари спрямо 202 000 нови заети през предходния месец декември. Информацията е със сериозно значение и се очаква волатилност на пазарите.

Инструменти на фокус

Baidu – Дневна

Акциите на китайската гейминг компания пробиха низходящия канал, в рамките на който се движеха от средата на 2018 година и образуваха скромно възходящо движение. За кратко линията на подкрепа бе пробита, но макар и след спад, вчера акциите се изкачиха обратно над нея. Индикаторът Стохастик е на път да даде сила на биковете и смятаме моментът за удачен за покупка с относително краткосрочен характер с цел локалния максимум малко под 150 долара на акция.

GBP/USD – Дневна

GBP/USD образува формация триъгълник със съпротива при 1,3260 и подкрепа при мнимумите от септември и октомври 2019. Към момента двойката се движи около 50-дневната средна ЕМА и при пробив е възможно поскъпване до горната граница при 1,3260. При спад вероятността да имаме пробив е по-голяма, но е възможно той да бъде ограничен от 200-дневната експоненциална пълзяща средна. Предвид несигурността около предстоящия 12-месечен развод на ЕС и Великобритания очакваме засилена волатилност при британския паунд при различни новини около договаряните сделки.

Cocoa – Седмична

Какаото проби образувания от втората половина на 2018 година възходящ канал, но след силното движение се образува консолидация в тесен рейндж. Индикаторът Стохастик записва тренд обръщащо движение в зоната на прекупен пазар и очакваме скоро време да имаме тест или поне поевтиняване до горната граница на канала, която сега е подкрепа за ароматната суровина. Очакваме това да бъде само лека корекция, която да се използва за покупка на по-изгодни цени, но не е изключен пробив и възстановяване на движението в рамките на канала.

DAX 30– Дневна

Немският бенчмарк проби долната граница на 6-месечен възходящ канал в последните дни на януари и в първите дни на февруари записа солидно позитивно движение. Вчера индексът успя да достигне долната граница на канала, но днес ще разберем дали ще има пробив. При овладяване на ситуацията с корона вируса можем да очакваме позитивните настроения от тази седмица да се запазят и индексът да поскъпне в синхрон с индикатора Стохастик, който се намира в зона на разпродаден пазар.
Коментари: 0