Вълна от недоволство заля Австрия заради задължителната ваксинация

Хиляди граждани протестираха срещу правителствените мерки за борба с пандемията от COVID-19

Вълна от недоволство заля Австрия заради задължителната ваксинация

Снимка: БТА

7022 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Вълна от недоволство заля Австрия два дни преди старта на локдауна в страната. Днес във Виена демонстрират противниците на правителствените мерки срещу пандемията от COVID-19, сред които е и налагането на задължителна ваксинация от 1. февруари 2022 г. Полицията очаква около 15 000 демонстранти и още преди обяд на входните магистрали бяха извършвани проверки на пристигащи в столицата автобуси. На историческия Хелденплатц в центъра на австрийската столица, пред виенския дворец Хофбург, се събраха хиляди протестиращи, съобщава The Guardian.

Според въведените строги мерки при демонстрации с повече от 50 участници е задължително носенето на маска или притежанието на зелен сертификат, удостоверяващ, че лицето е ваксинирано или е прекарало COVID-19. Но почти никой от демонстрантите не спазва тези изисквания и се очакват полицията масово да налага глоби.

Австрийски медии съобщават, че в навечерието на днешната акция са се появили слухове, че е възможно да бъдат извършени нападения срещу болници, издателства, министерства и парламента. Полицията увери, че няма да допусне ескалиране на протестните действия. Подсилена е охраната на обществените сгради, заяви говорител на силите на реда, за опазване на обществения ред са мобилизирани 1300 полицаи, част от които са пристигнали от другите австрийски провинции. Пунктовете за ваксиниране, пред които през последните дни се извиват дълги опашки, се охраняват допълнително от служители на реда.

Вътрешният министър Карл Нехамер очаква в протеста да се включат и десни екстремисти, както стана на демонстрациите през януари и март тази година. Полицията призовава гражданите да не участват в днешната акция поради усложнената епидемиологична обстановка.

Националистическата Австрийска партия на свободата е обявила митинги на три места в града, без участието на ръководителя й Херберт Кикъл, който е под карантина след положителен тест за COVID-19.

Демонстрации срещу COVID мерките имаше и в други европейски страни, включително Швейцария, Хърватия, Италия и Нидерландия.Подкрепи Economic.bg