Южна Корея губи конкурентоспособност в ключови индустрии

Китайските конкуренти настигат местните компании

Южна Корея губи конкурентоспособност в ключови индустрии

Снимка: Pixabay

Ключови южнокорейски индустрии ще загубят конкурентоспособността си на глобалния пазар през следващите три години, защото китайските конкуренти настигат местните компании, предупреди център на анализи, цитиран от агенция Йонхап. 

Проучването на Корейския институт за икономически изследвания е обхванало компании, свързани с осемте основни експортни индустрии на страната - полупроводници, продукти на нефтохимическата индустрия, кораби, автомобили, петролни продукти, стомана, дисплеи и мобилни устройства. 

Според изследването на института Южна Корея в момента е лидер в четири индустрии - мобилни устройства, дисплеи, преработен петрол и корабни индустрии. В тях тя изпреварва останалите страни, включително Китай. Според Корейския институт за икономически изследвания, ако Южна Корея получава 100 точки във всяка от тези индустрии, Китай има около 90.

В другите четири индустрии конкурентоспособността на САЩ в сектора с чиповете е 110, а Япония получава 110 за стоманата и 130 за автомобилите. Нефтохимическата индустрия на Саудитска Арабия получава рейтинг от 110.

Очаква се обаче след 3 години Пекин да постигне 110 точки за мобилните устройства и дисплеите, както и да се изравни със Сеул за петролните продукти. Според прогнозите през тази година корейската корабостроителна индустрия ще остане единствената сфера, в която страната изпреварва останалите по конкурентоспособност.

Причините за спада в конкурентоспособността на Южна Корея се крият в неотдавнашното разпространение на протекционизма, засилената глобална конкуренция, свръхпредлагането, по-краткото работно време и противоречията между работниците и мениджърите, според Корейския институт за икономически изследвания.
Коментари: 0