Южна Осетия с референдум за присъединяване към Руската федерация

Той ще бъде организиран от републиката през 2017 г.

Южна Осетия с референдум за присъединяване към Руската федерация
288 ~ 1 мин. четене

Южна Осетия ще организира референдум за присъединяване към Руската федерация през 2017 г. Изявлението бе подписано от президента Леонид Тибилов и председателя на парламента Анатолий Бибилов.

Страната, самопровъзгласила се за независима република, иска да осигури стабилна обществено-политическа обстановка.

В официалното изявление за обществено допитване се посочва, че гласуването ще се проведе след предстоящите президентски избори в страната.

Южна Осетия е историко-географска област в Северна Грузия, бивша автономна област, самопровъзгласила се за независима република, но само частично призната. От 1922 до 1990 г. тя образува Южноосетинската автономна област.

Независимостта на републиката е призната единствено от Русия през 2008 г, а през 2009 г. и от Никарагуа, Венецуела, Тувалу и Науру, от частично признатата Абхазия и непризнатите Нагорни Карабах и Приднестровие.

Грузия, към която страната принадлежеше, отказва да признае независимостта на държавата и да използва в официалните документи нейното име. Грузинските власти обикновено ползват названието „Самачабло“ (по фамилията на княз Мачабели, управлявал тези земи през 1785–1801 г.), въведено в употреба от президента Звиад Гамсахурдия.

Подкрепи Economic.bg