Забраната на комунистическите символи бе приета на първо четене

Публичното поставяне на скулптури, паметници, картини или надписи ще се наказва с глоба от 200 до 2000 лв.

Забраната на комунистическите символи бе приета на първо четене
14747 ~ 2 мин. четене
Поставянето на комунистически паметници, скулптури, надписи и снимки на публични места ще се наказва с глоба между 200 и 2000 лв. Освен това те трябва незабавно да бъдат премахнати от областния управител. Тази промяна в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен бе приета на първо четене от депутатите. „За“ гласуваха 104 народни представители, „против“ бяха 46 (БСП, АБВ и Атака), а 3-ма се въздържаха. Под ударите на закона попадат всички символи, създадени между 9 септември 1944 г. и 10 ноември 19889 г. да възхваляват комунистическата власт.

Всеки такъв символ трябва да бъде премахнат, ако той се вижда публично. Независимо дали е на държавна, общинска, фирмена или частна собственост. Дава се възможност тези символи да бъдат дадени в Музея на социалистическото изкуство.

Когато става дума за заварени паметници, чието преместване не може да бъде осъществено веднага, като Паметникът на Съветската армия в София например, трябва да бъде поставена специална табела, която да напомня за престъпния режим. На табелата трябва да присъства надписа: Комунистическият режим в България 9.09.1944 – 10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание“.

Георги Божинов от „БСП лява България“ заяви, цитиран от „Фокус“, че приемането на законопроекта ще бъде петно върху този парламент. Иван Станков от АБВ смята, че  не трябва да се върви към разделение на обществото чрез предложеното в законопроeкта.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ посочи, че като отговорни политици народните представители би трябвало да дадат оценка за комунистическия режим, а дали е правилна ще бъде доказано по-късно в историята.

Вносители на сегашните промени са народните представители Методи Андреев, Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков.
Подкрепи Economic.bg