Започват консултациите за ново правителство

Президентът Румен Радев ще се срещне с всички шест политически сили в 45-ото Народно събрание

Започват консултациите за ново правителство

Снимка: Красимир Свраков

Автор: Economic.bg

Президентът Румен Радев днес ще проведе консултации с представителите на всички шест парламентарни групи в 45-ото Народно събрание относно възможностите за излъчване на правителство. След това държавният глава ще връчи мандат за съставяне на кабинет на посочения за кандидат за министър-председател на най-голямата от тях. В случая това е Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

„Безпринципна коалиция може да задълбочи кризата. Нужни са ясни приоритети, ясни граници на възможните компромиси и най-вече – ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти“, каза Румен Радев пред депутатите при откриването на 45-ото Народно събрание.

Миналата седмица Бойко Борисов се отказа да е отново премиер и посочи именно Митов за кандидат на партията, определяйки го като човек с „ясна европейска и натовска ориентация“. ГЕРБ-СДС имат план за кабинет, но досега никоя партия не е дала заявка за подкрепа.

Вторият мандат трябва да получи „Има такъв народ“. От там са категорични, че коалиция с ГЕРБ, ДПС и БСП няма да правят. Преди дни левицата пък каза, че дава подкрепа за партията на Слави Трифонов, но с условия.

Експертите, а и самите депутати, са скептични относно възможностите за сформиране на правителство, което да издържи дълго.

Коментари: 0