Защо банките мразят криптовалутите (визуализация)

Защо банките мразят криптовалутите (визуализация)

Снимка: Pexels

Популярността на криптовалутите скочи рязко през изминалата една година. Те се превърнаха в мания за мнозина потребители по света, но срещнаха острата критика на някои финансисти и наблюдатели на сектора. И особено неодобрението на банките. 

Една от причините финансовите институции да негодуват е, че за разлика от частните криптовалути, те са подложени на строги регулации. Другата е, че на практика чувстват надвисналата заплаха в лицето на новия тип валутна система. 

Докато цената на bitcoin растеше стремглаво през 2017 г. множество експерти не се умориха да настояват, че това е балон, който рано или късно ще се спука и ще доведе до негативни последствия за икономиката. Освен нестабилността на дигиталната валута, мишена за критиците бяха и продължават да са възможностите на криптовалутите за стимулиране на порочни практики като укриване на данъци, пране на пари от наркотрафик, оръжия и прочее. 

В опит да илюстрира визуално защо банките се плашат толкова много от криптовалутите изданието HowMuch изготви и публикува любопитна графика. За направата ѝ авторите са използвали данни от Yahoo Finance и CoinMarketCap.com. 


Коментари: 0