Земеделската земя привлича инвеститори с висока доходност и ниски рискове

Дружеството за управление на активи Агрион продава парцели в цялата страна, цените тръгват от 300 лв за декар

Земеделската земя привлича инвеститори с висока доходност и ниски рискове
2822 ~ 3 мин. четене

Ниският финансов риск и високата доходност на инвестициите в земеделска земя привлича все по-голям вложители, отчитат пазарни анализатори. Поземлените имоти се превръщат в предпочитан инвестиционен актив, заради слабата зависимост от политически и икономически процеси и ниската корелация  спрямо традиционните инвестиционни активи – акции, облигации и недвижими имоти.

От подобна възможност се възползват все по-често българи, живеещи зад граница, или такива с високи доходи, които през годините са спестили средства. Те търсят атрактивни земеделски земи и различни начини на финансиране, за да осигурят необходимата земя.  Част от тях осигуряват необходимите средства чрез банково кредитиране, а други търсят по-гъвкави схеми, като например купуване на земя на разсрочено плащане.

Подобна възможност предлага компанията за професионално управление на поземлени имоти Агрион. Дружеството дава възможност на купувачите да плащат на вноски земята, която искат да купят за срок от 3 години, без първоначално самоучастие. Парцели могат да се купят от Агрион в цялата страна на цени от 300 лв. за дка. Големината на нивите, точното им местоположение и цената са обявени на сайта на дружествотоКомпанията е предвидила и опция за онлайн заявка за купуване на имот. За по-едрите купувачи, които търсят над 50 дка Агрион дава отстъпка от продажната цена. 

Сметките показват, че инвестициите в земеделска земя носят доста по-добра доходност от банковите депозити и нискорисковите инвестиционни фондове. При средно покачване на цената с приблизително 4% на година и рента от 50 лв., покупката на поземлен имот от Агрион за 300 лв. на дка би могла да донесе доходност от близо 10%, дори и ако се налагат допълнителни инвестиции в разработване на парцела.


 „С продажба на атрактивни имоти искаме да искаме да дадем възможност на повече хора да печелят от развитието на селското стопанство и от притежаването, и обработката на земеделска земя“, казаха от Агрион. Във всеки от регионалните офиси на компанията купувачите могат да получат абсолютно безплатно експертни съвети, информация за пазара, както и търговски и юридически консултации.

 Покупката на земя е отлична възможност за земеделските стопани да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си. Комасацията увеличава производителността, намалява разходите и води до по-ефективно, и модерно земеделие. Тя дава по-добри условия за механизирана обработка на земята, което ще позволи на земеделските стопани да кандидатстват за субсидия по различни европрограми. Според прието решение на правителството в средата на януари 2018 г, предвидените средства за директни плащания за площ и по различните програми през тази година са в размер на 2.91 млрд. лв., което е с над 400 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г. От тях над 2.6 млн. лв. са за сметка на ЕС, а близо 276 млн. лв. е националното съфинансиране.

Окрупняването на терени е важно и за формирането на по-добра цена на земеделските площи. Според експертите комасираните имоти държат доста-по-висока цена в сравнение със средната за даден регион и собствениците й могат да спечелят значително повече, ако в последствие решат да я продават.

За 2016 г. осреднената цена на декар в България е около 761 лв., като за последните шест години стойността и се е увеличала тройно, сочат данните на Националния статистически институт. Очакванията са трендът да се запази и през следващите няколко години.

Подкрепи Economic.bg