„Български пощи“ преговаря за разширяване на застрахователната дейност

Идеята за това идва месеци, след като дружеството се превърна в единствения разпространител на вестници

„Български пощи“ преговаря за разширяване на застрахователната дейност

Снимка: Economic.bg/Архив

5126 ~ 2 мин. четене

В момента се водят преговори „Български пощи“ да разширят обема на предлаганите от тях услуги в клоновата си мрежа и да започнат да предлагат застрахователни и финансови услуги, съобщи днес в интервю за БНТ министърът на транспорта Росен Желязков. 

„Те имат капацитет да развиват и други услуги, като това стана ясно покрай разпространението на печатните издания“, допълни той. Според Желязков допълнителните услуги ще са от полза както за персонала, който ще получава бонуси, така и за клиентите.

От транспортното министерство и от пощенското дружество коментираха пред Economci.bg, че разговорите все още са на много ранен етап и когато има официална информация, то тя ще бъде публично обявена.

В средата на 2018 г. "Български пощи" обяви, че стартира партньорство със застрахователната компания "Лев инс" за сключване на полици за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

От изказването на министъра, както и от отговорите на неговото ведомство и на засегнатото дружество не става ясно дали пощите ще кандидатстват за застрахователен лиценз пред КФН или ще разширят партньорството си и с други застрахователни компании, на които ще се явяват посредник при продажбите на полици.

Припомняме, че през ноември 2019 г. се появи идеята "Български пощи" да разпространява печатните издания в страната. Официалното решение на правителството за това беше взето в края на февруари 2020 г. И така от 1 март държавното дружество е единственият разпространител на вестници и списания в България, след като монополистът на пазара "Национална дистрибуция" прекрати дейност.

От думите на транспортния министър днес отново не стана ясно какви са разходите на „Български пощи“ за предоставяните услуги. „Разпространението на вестници по пощите е услуга от общ икономически интерес. „Български пощи“ получава и допълнителни средства от държавата, защото чрез него се предоставят пенсиите на хората. И тази дейност (разпространението на печата) ще бъде компенсирана с ясното съзнание, че през следващите няколко години приходите ще намаляват, а разходите ще останат същите. Кабинета ще разгледа принципите за компенсация и техния размер в най-скоро време, за да се покрие дефицита“, каза Росен Желязков.

Коментари: 0