Зимата се завърна

Жълт код за ветрове е обявен за цялата страна днес

Зимата се завърна
Зимата се завърна през нощта и тази сутрин на много места, включително в София, има снежна покривка. 

Жълт код за силен вятър е обявен за 12 януари в цялата страна. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. През страната вече преминава бърз студен атмосферен фронт. С умерен и силен северозападен вятър нахлува студен въздух.

Около обяд валежите в Западна България ще спрат, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява, докато в Източна ще спре да вали едва привечер, най-късно в югоизточните райони, съобщиха от НИМХ.

Температурите съществено ще се понижат: минималните сутринта ще са между минус 2° и 3°, максималните – между 1° и 6°. В София минималната ще е минус 2°, а максималната около 2°.

В планините ще духа силен и временно бурен север-северозападен вятър и с него температурите ще се понижат. Ще преобладава облачно време с валежи от сняг, които от запад на изток ще спират. В следобедните часове над масивите от Западна България облачността ще се разкъса и намалее. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра – минус 9°. По Черноморието ще е облачно със смесени валежи - от дъжд и сняг.

От утре обаче се очаква подобрение на времето и повишение на температурите.

Пътните настилки мокри, заснежени, обработени и опесъчени, съобщиха от АПИ.

Вятър духа в областите: Бургас, Варна, В.Търново,Видин, Враца, Монтана, Пазарджик, Плевен, Перник, София и Шумен. Дъжд вали в областите Бургас и Варна.

Сняг вали в областите Благоевград, Видин, Враца, Монтана, Пазарджик, Плевен, Перник, София, Кюстендил, Разград и Русе.

Временно е ограничено движението в изпреварващата лента при км 169+850 на АМ „Тракия“ в посока София, поради извършване на ремонтни дейности на предпазни огради (мантинели) в средната разделителна ивица.

Водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация в участъка.

При благоприятни атмосфери условия в светлата част на деня се извършват аварийни ремонтни работи на предпазни огради (мантинели) от км 20 /п.в.” Витинска река”/ до км 40 /пътен възел „Ботевград”/ на АМ "Хемус".

В дясната тръба на първи тунел на АМ "Люлин" в посока София - Перник движението са пренасочва от активната лента в изпреварващата, поради разрушения на част от облицовъчните пана.

Коментари: 0