Зимната буря предизвика транспортен хаос в Европа

Зимната буря предизвика транспортен хаос в Европа

Снимка: БТА

Силна буря връхлетя Западна Европа и предизвика транспортен хаос в редица държави. Силният снеговалеж, дъжд и бурни ветрове доведоха до отмяна на стотици полети.

В Белгия вече има първа жертва на силните ветрове. Жена е загинала в автомобила си, затисната от паднало дърво. По-рано бе съобщено и за училищен автобус, който попаднал под скършено дърво, но за щастие децата останали невредими. В страната е обявен оранжев код - втората най-висока степен на тревога за буря. В няколко белгийски града бяха изкоренени дървета.

В Германия властите предупредиха хората да не излизат от домовете си, а училищата на много места в страната останаха затворени. Обилният снеговалеж и хлъзгавите пътища предизвика много катастрофи и закъснения на градския транспорт. Влаковете се движат по-бавно и със закъснение, а в провинция Северен-Рейн-Вестфалия са спрени до второ нареждане. Метеоролозите предупредиха, че на някои места в Германия скоростта на вятъра може да достигне 160 км/ч. 

Великобритания също не бе пощадена от бурята. Хиляди домове останаха без ток в Югоизточна Англия. Ветровете достигнаха до 110 км/ч и повредиха част от електрическата мрежа на влаковете и повалиха дървета върху релсите. 

В Шотландия властите предупредиха шофьорите да не пътуват, тъй като обстановката е крайно опасна. 


В Холандия бурята също започна и днес амстердамското летище Schiphol бе затворено напълно за полети и спря да обслужва излитащите и кацащи самолети. Всички влакове също са спрени, а централната жп гара в Хага е затворена. 
Коментари: 0