Десетимата най-богати чернокожи на света за 2019 г.

В момента има точно 10 тъмнокожи милиардери

22:00 28.02.2019

Почти всеки е чувал за Опра Уинфри и Майкъл Джордан и знае, че те са милиардери. Но какво се знае за хората от африкански произход в други страни?

От 2043 милиардера в света, по-малко от 1% са чернокожи. Днес в света има точно 10 чернокожи милиардери. Три от десетте са жени.

Вижте кои са най-богатите тъмнокожи в света през 2019 г.

10. Майкъл Лий-Чин – 1 млрд. долара


Снимка Twitter профил

Майкъл Лий-Чин е канадски бизнес магнат, инвеститор и филантроп от ямайски произход. Той е основател и председател на Portland Holdings Inc и изпълнителен председател на AIC Limited и Националната търговска банка на Ямайка. Роден е в Порт Антонио, Ямайка през 1951 г. Завършва университета McMaster през 1974 г. Той притежава и управлява Columbus Communications, която включва Sauce Cable, Eastern Caribbean Gas Pipeline Company, Radio Jamaica, Reggae Beach resort, Senvia и Trident Hotel resort. Portland Holdings Inc. включва компании в медиите, здравеопазването, туризма и финансовите услуги.

9. Мохамед Ибрахим – 1,1 млрд. долара


Кадър Youtube

Мохамед Ибрахим е милиардер от Судан. В момента живее във Великобритания и е един от най-богатите хора там. Ибрахим става милиардер през 2005 г., когато продава своята телекомуникационна компания Celtel International. Днес той се фокусира върху подобряване живота на африканския народ чрез благотворителната си фондация Фондация „Мо Ибрахим”.

8. Майкъл Джордан: 1,7 млрд. долара


Снимка Wikipedia

Майкъл Джордан е не само един от най-успешните спортисти на всички времена, той е и един от най-известните хора в света. Джордан спечели $ 90 милиона в НБА. След оттеглянето си той направи още по-голямо богатство чрез спонсорски сделки и други партньорства. Има дългогодишна сделка с Nike, например. Джордан е и един от собствениците на баскетболния отбор на Шарлот Хорнетс. Тези дни той прави повече за една година чрез различните си начинания, отколкото през цялата си професионална баскетболна кариера.

7. Фолоруншо Алакиджа: 2,5 млрд. долара


Снимка folorunsoalakija.com

Фолоруншо Алакиджа е първата жена милиардер от Нигерия. Започва професионалната си кариера като изпълнителен секретар в Лагос, Нигерия, като същевременно стартира свой собствен шивашки бизнес. Нейната компания процъфтява и тя става Национален президент и попечител на асоциацията на модните дизайнери в Нигерия. В началото на 90-те години кандидатства за лиценз за проучване и добив на нефт. Оказва се, че парцелът, който е получила, лежи на над един милиард барела. Тя притежава 60% от сондажното предприятие край бреговете на Нигерия. След като бяха открити милиардите барели, нигерийското правителство се опита да върне обратно земята. Последва 12-годишна правна битка, която достигна чак до Върховния съд на Нигерия. Фолоруншо обаче спечели и сега е милиардер.

6. Патрис Мотсепе – 2,7 млрд. долара


Снимка Wikipedia

Патрис Мосепе е южноафрикански минен магнат, собственик на компаниата African Rainbow Minerals. Всъщност той е първият африкански милиардер. Той е и първият африкански гражданин, който се включва в инициативата за дарителство на Бил Гейтс Giving Pledge. През 1999 г. Мотсепе и съпругата му основават фондация Motsepe, която подпомага създаването на нови работни места, подпомага образованието и подобрява живота на децата, безработните и хората с увреждания.

5. Опра Уинфри: 3,2 млрд. долара


Снимка Oprah.com

Опра Уинфри е единствената афро-американка в списъка с милиардерите. Тя израства в бедност, за да се превърне в медийна кралица. Шоуто на Опра Уинфри се излъчва 25 сезона. Повече от просто богата, Опра също така е любимка на милиони фенове.

4. Исабел душ Сантош: 4 млрд. долара


Кадър Youtube

Исабел душ Сантош е дъщеря на Жозе Едуардо душ Сантош, президент на Ангола, който управлява от 1979 г. насам. Днес Исабел ръководи най-големите индустрии в Ангола - банкиране, диаманти, цимент и телекомуникации. Представители на бизнеса й категорично отричат, че баща й има нещо общо с успеха й. Те я определят като "брилянтен инвеститор", който започва от нулата без никаква помощ. От друга страна, тези твърдения се оказват трудни за защита, след като се разкри, че Жозе душ Сантош лично прехвърля изключително ценни публични активи директно на дъщеря си.

3. Робърт Смит: 4,5 млрд. долара


Кадър Youtube

Робърт Ф. Смит е основател на частната инвестиционна компания Vista Equity Partners, която се занимава с корпоративен софтуер. През 2000 г. Смит създава Vista Equity Partners и през 16-те години оттогава тя е достигнала почти $ 16 милиарда в активи и генерира луди печалби за своите инвеститори.

2. Майк Аденуга: 4,6 млрд. долара


Снимка Globacom

Майк Аденуга е изградил огромното си състояние в мобилните телекомуникации и производството на петрол. През 2006 г. той основава Globacom, втората по големина мобилна телефонна мрежа в Нигерия. С над 24 милиона клиенти в Нигерия, компанията работи и в Република Бенин, а наскоро получи лицензи в Гана и Кот д'Ивоар.

Аденуга притежава и Conoil Producing – една от най-големите независими компании в петролния сектор в Нигерия, с производствен капацитет от 100 000 барела петрол на ден.

1. Алико Данготе: 15,7 млрд. долара


Снимка Wikipedia

Алико Данготе притежава едноименната група Dangote, която оперира в различни сфери като рафиниране на захар, мелничарство, дистрибуция на храни и цимент. Напоследък – и петрол. Макар и със седалище в Нигерия, групата работи и в Бенин, Камерун, Гана, Южна Африка, Того и Замбия. Данготе е най-богатият човек в Африка, а бизнесът на групата Dangote представлява една четвърт от всички предприятия на нигерийската фондова борса.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: богатство | Опра Уинфри | милиардери | Алико Данготе | чернокожи | Исабел душ Сантош | Майкъл Джордан | Мохамед Ибрахим | Фолоруншо Алакиджа | Патрис Мотсепе | Майк Аденуга | Робърт Смит | Майкъл Лий-Чин

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини