Правителството одобри Мария Габриел за кандидат еврокомисар

Българката е два пъти член на Европейския парламент и два пъти става „Евродепутат на годината“

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков
13:40 24.07.2019
Министерският съвет одобри кандидатурата на Мария Габриел за член на Европейската комисия от името на България. От юли 2017 г. тя е европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество. В рамките на мандата си тя създава първата, изцяло цифрова програма „Цифрова Европа“ с бюджет 9.2 млрд. евро за следващия седемгодишен бюджет на Европейския съюз.

Тя също така автор е на инициативата за безплатен безжичен интернет за общините в Европа „WIFI4EU“, както и на схемата за платен трансграничен стаж за студенти „Цифрова възможност“. Габирел създава първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани и още през юли 2019 г. са намалени драстично таксите за роуминг между шестте балкански държави. Под нейното ръководство е изработено ново европейско законодателство за киберсигурност, включващо засилване на Европейската агенция за киберсигурност и за първи път рамка за сертифициране на продукти и услуги в тази сфера.

Габриел е два пъти член на Европейския парламент и два пъти става „Евродепутат на годината“ - през 2016 г. в категория „Развитие“ и през 2013 г. в категория „Равенство между половете“. Като член на Европейския парламент тя става най-младият ръководител на мисия на ЕС за наблюдение на избори в трети страни. Докладчик е по 1/3 от всички споразумения на ЕС за либерализиране на визовия режим с трети страни. Създава и работна група по пчеларство в Европейския парламент.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Министерски съвет | Мария Габриел | Европейска Комисия | еврокомисар | европейски комисар

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ