10-те топ държави за живот и работа за чужденци

Подреждането е направено от HSBC сред над 18 000 хора, работещи в чужди страни

Снимка: Pixabay
12:24 07.08.2019
Много хора мечтаят да се преместят в друга страна в търсене на ново начало, по-добри възможности за работа или свежа среда, за да подобрят физическото и психическото си благосъстояние - но нямат идея къде да търсят.

Ето защо HSBC, една от най-големите банки в света, поиска 18 059 емигранти от 163 региона да изберат любимите си места по света въз основа на жизнения стандарт, възможностите за кариера и способността да отглеждат семейство.

Проучването, проведено от YouGov през февруари и март 2019 г., беше отворено за всички възрастни над 18 години, които в момента живеят далеч от родните си страни.

Вижте първите 10 държави в списъка на HSBC:

10. ВиетнамПосетителите и експатите (работещите чужди граждани) казват, че е лесно да се интегрират във Виетнам и че местните жители им помагат да се чувстват сигурни и добре дошли,

Страната е класирана на 14-о място в света по перспективи за кариера, удовлетвореност от работата и баланс между професионалния и личния живот в проучване за 2018 г. от InterNations.

Експатите във Виетнам обаче казват на InterNations, че вариантите за транспорт са лоши и се оплакват от липса на свободни дейности през свободното време в цялата страна.

9. Обединени арабски емирстваОАЕ са известни с това, че нямат федерален данък върху дохода и имат 0% ДДС за много стоки и услуги.

Това е "отлична дестинация за финансово мотивираните", казва HSBC и добавя, че много експати отчитата увеличение на нетните си доходи след преместването им там.

8. ГерманияМного от чужденците казват, че качеството на живот и политическата стабилност в Германия са по-добри от останалите страни.

Родителите също казват, че училищата в Германия като цяло са по-добри.

7. ТурцияРаботещите тук специалисти от други държави споделят, че хората са отворени и приветливи, и казват пред HSBC, че се наслаждават на предлаганата културна сцена.

6. АвстралияПовечето чужденци казват, че се чувстват физически по-здрави след преместване и че околната среда е по-добра в Австралия, отколкото в родната им страна. Мнозина също са похвалили баланса между професионалния и личния живот.

Въпреки това, разходите за живот тук могат да бъдат високи, съобщиха InterNations миналата година.

5. Нова ЗеландияНова Зеландия е популярна страна за емигранти, особено за тези от англоговорящите страни като Великобритания, Южна Африка и САЩ, съобщи InterNations миналата година.

Много хора, които са се преместили в Нова Зеландия, заявяват, че качеството им на живот се е подобрило. Според HSBC хората, които са се преместили тук, са по-склонни да останат повече от 20 години, отколкото във всяка друга държава.

4. Испания"Спокойният средиземноморски начин на живот" в Испания позволява на емигрантите да се радват на добро качество на живота и да подобрят психичното си благосъстояние, твърди докладът на HSBC.

67% от анкетираните също казват, че има подобрение в баланса между професионалния и личния им живот след преместването тук.

3. КанадаКанада е една от най-приветстващите страни в света за чуждестранни посетители, заяви HSBC, отбелязвайки, че много експати се преместват тук в дългосрочен план.

2. СингапурСингапур е най-доброто място в света за семействата на емигранти, като много родители казват на HSBC, че системата за обучение е по-добра, отколкото в техните страни.

InterNations също класира Сингапур на 5-о място в света за семейства с деца, като родителите възхваляват перспективите за работа и личната безопасност.

Въпреки това, разходите за живот могат да бъдат доста високи в страната, казват участници в проучването.

1. ШвейцарияГоляма част от емигрантите, които са се преместили в Швейцария, казват за HSBC, че наблюдават подобрение в качеството си на живот и че обкръжението им е по-чисто и безопасно, отколкото в тяхната родна страна.

Средните им заплати също са около 111 587 долара - далеч по-високи от средните в света от 75 966 долара за чуждестранни специалисти.

Това обаче може да се компенсира от разходите за живот в някои швейцарски градове. Economist Intelligence Unit  класира Цюрих и Женева като 4-и и 5-и най-скъп град за живеене в света тази година.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работа | HSBC | чужбина | проучване | държави

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини