За първи път от 7 години дефицитът на САЩ надхвърли $1 трлн.

Само през август са натрупани 200 млрд. долара, а експерти предупреждават, че трябва да се направи нещо бързо

Снимка: Pixabay
10:23 13.09.2019
Бюджетният дефицит на САЩ надхвърли 1 трлн. долара един месец преди края на фискалната година. За последно „дупката“ в бюджета на федералното правителство е надхвърляла този праг през 2012 г. Само през август са натрупани 200 млрд. долара, съобщава Fox News, цитирайки данни на Министерството на финансите.

В момента дефицитът е с 19% по-голям, отколкото беше  в периода между октомври и август на миналата година.

„Разходите за активните военнослужещи и пенсионирането им, обезщетенията за ветераните, разходите за допълнителна сигурност и плащанията по програмата „Медикеър“  на организациите за поддържане на здравето и разходите за лекарства с рецепта се ускориха през август“, обясняват от Министерството на финансите.

Само за август приходите в хазната са се увеличили с 4% спрямо година по-рано до почти 228 млрд. долара, докато разходите намаляват с 1.1% до 428.3 млрд. долара.

Данните идват по-малко от два месеца след прогнозата на Службата за управление и бюджет на Белия дом, че федералният дефицит ще надхвърли 1 трлн. долара тази година.

Към момента националният дълг възлиза на 22.5 трлн. долара, което е нарастване с 13%, откакто Тръмп встъпи в длъжност през януари 2017 г.

Майкъл Питърсън, изпълнителен директор на Фондация „Питърсън“, заяви, че САЩ трябва да обърнат курса по-рано, отколкото по-късно. „Ако липсват по-отговорни бюджети, дефицитът и разходите за лихви ще продължат да растат бързо, помрачавайки бъдещето на Америка. Колкото по-дълго чакаме, толкова по-скъпо и трудно ще бъде да поставим нашата нация на устойчив път“, каза той.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: дълг | дефицит | бюджетен дефицит | дефицит на САЩ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини