Alibaba направи най-голямото публично предлагане в Хонконг от 2010 г.

500-те милиона акции на компанията са оценени на 176 хонконгски долара за брой

Снимка: БТА
15:00 20.11.2019
Alibaba набра около 88 млрд. хонконгски долара, или 11.2 млрд. щатски долара, при старта на продажбата на акции на борсата в Хонконг, регистрирайки най-голямото предлагане във финансовия център от 2010 г. насам, предава Bloomberg. 

Компанията потвърди, че е оценила 500-те си милиона акции на цена от 176 хонконгски долара за брой. Това е отстъпка от 2.9% спрямо депозитираните акции на Alibaba в Ню Йорк, всяка една от които се равнява на осем обикновени. 

Публичното предлагане в Хонконг е и едно от най-големите в света за тази година. То идва в момент, когато икономиката на автономната област страда вече месеци наред от острите антиправителствени протести. Борсовият дебют на китайския гигант ще зарадва властите в Китай, които дълги години наблюдаваха как някои от най-големите национални частни компании избираха да се листнат на чуждестранни пазари. 

Със стъпването си на хонконгската борса Alibaba ще се опита да оспори лидерството на друг китайски гигант – Tencent Holdings, и да отнеме титлата му на най-голяма корпорация, листната в азиатския финансов център. 

Alibaba отпусна повече акции за продажба на отделни инвеститори, повишавайки дела им до 10%, вместо първоначално предвидените 2.5% от всички. Планът на компанията е да ги пусне в продажба на 26 ноември. 

Хонконгската борса не е непозната за Alibaba. Технологичният гигант веднъж вече листна своята бизнес-бизнес (b2b) платформа на нея през 2007 г. Тогава акциите на Alibaba.com се утроиха при дебюта на фона на изключително силно търсене от страна на инвеститорите. Ентусиазмът обаче не продължи и те потънаха. През 2012 г. гигантът се оттегли и отново стана частна компания. През 2014 г. пък дебютира на борсата в Ню Йорк в най-голямото досега първично публично предлагане. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: борса | акции | публично предлагане | Хонконг | Alibaba | листване