Домусчиев: Всички в индустрията се готвим за дълго извънредно положение

Председателят на КРИБ определи разпускането на парламента като „несериозно“ поведение от страна на депутатите

Снимка: Economic.bg/Архив
10:34 02.04.2020

Трябва да сме реалисти. На всички е ясно, че няма да излезем бързо от карантината и проблема с коронавируса. Не смятам, че в България има индустриалец, който да не се готви сериозно за един по-дълъг период на извънредно положение. Това каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в интервю за блиц. Той изрази съжалението си, че правителството не прие доводите на бизнеса при изготвянето на схемата „60/40“, а сега дори няма парламент, който евентуално да промени Закона за извънредното положение и да поправи грешките.

„За съжаление правителството взе решенията си, без да се допита до представителите на бизнеса. Смятам, че това беше грешка. В крайна сметка ние създаваме брутния вътрешен продукт, ние плащаме заплати и създаваме работни места. Затова беше редно да се потърси нашата експертиза по този въпрос. Но станалото, станало. В крайна сметка започнаха разговори в Тристранният съвет с представителите на българското правителство. Работодателските организации представиха своето виждане за това къде мерките ще помогнат и къде те не биха дали ефект. Отделен е въпросът дали социалната министърка и другите ангажирани с темата министри приеха нашите аргументи. За съжаление по част от въпросите, които поставихме не срещнахме разбиране, което ще доведе до съответните негативни последствия“, смята Домусчиев.

Той определя като „несериозно“ решението на депутатите да разпуснат парламента в момента на извънредно положение. „Тези хора получават заплати, избрани са от нацията и в едно такова извънредно положение те трябва да са на фронтовата линия заедно с лекарите, медицинските сестри и полицаите. Депутатите трябва да работят заедно с всички хора, които в момента работят по заводите и продължават да произвеждат продукция, храна и суровини. Народните представители са лицето на нацията и трябва да работят и то най-вече по отправените им критики в Закона за извънредното положение, за да направят съответните корекции“, каза председателят на КРИБ.

Според него „едно от безумията“, които сътвориха депутатите, е да премахнат наказателните лихви при просрочие на задължения. „В момента се създава една огромна вътрешна задлъжнялост, защото никой вече не плаща за доставка на стоки и услуги. Създадена е ситуация, при която да не могат да се налагат и запори. Много фирми ще фалират точно заради тази глупости, тъй като не могат да си получат парите“, смята Домусчиев.

Другият главен момент е, че със Закона за извънредното положение се блокира възможността за издаване на строителни разрешения и с това допълнително се оставят строителите без работа. „Затова казвам, че има много работа, която депутатите трябва да вършат спрямо ситуацията и кризата. Това се отнася и за Закона за енергетиката, където спешно трябва да се направят поправки, за да може „Булгаргаз“ да върне парите на хората и фирмите. Вие знаете, че тези пари са жизнено необходими и за бизнеса, и за гражданите, а не да се чака Банката за развитие (ББР) да раздаде кредити в едно необозримо бъдеще“, смята Домусчиев.

Той е на мнение, че средствата, които отделя държавата в един начален етап на борба с пандемията и икономическата криза, не са никак малко. „Проблемът е начинът, по който тези средства ще бъдат разходвани и употребени за подкрепа и стимулиране на българската икономика. Той трябва да бъде възможно най-ефективен“, добавя председателят на КРИБ.

Според Домусчиев на този етап е рано да се мисли, за допълнителни икономически мерки от страна на държавата, но спешно трябва да се ремонтира законът, за да се направи мярката „60/40“ работеща.

„Аз считам, че предложението на финансовия министър Владислав Горанов за осигуряване на буфер в бюджета чрез взимане на заем до 10 млрд. лв. е напълно достатъчно като решение и би подпомогнало в достатъчна степен българската икономика. Да се надяваме, че няма да се стига до разрастване на кризата и че по-бързо ще излезем от тази ситуация. Оптимист съм, че ще се справим с кризата за няколко месеца и ще започнем да живеем нормално“, казва още той.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Кирил Домусчиев | икономически мерки | мярка 6040

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини