Най-атрактивните вкусове на мароканската кухня (снимки)

Докоснете се до една различна култура и традиции в готварството

Снимка: Pixabay
12:35 20.10.2019

Мароканската кухня е изключително разнообразна и богата на различни комбинации от аромати. Тя е безумно вкусна и допринася за още по-приятното изкарване в африканската държава. Посетителите на Мароко могат да се докоснат до една различна култура и традиции в готварството. Вижте най-атрактивните вкусове на мароканската кухня: 

Тажин


Снимка: Pixabay

Символът на Мароко – тажинът. Ястието идва от наименованието на съда, в който се приготвя. Той представлява глинен съд с плоско дъно и конусовиден похлупак. В него мароканците приготвят различни блюда, като използват месата, характерни за района – пилешко, агнешко, свинско или комбинация от трите. Добавят зеленчуци, кускус и най-различни подправки. Всички видове ястия, които се готвят в този съд са и много здравословни, тъй като почти не се използва мазнина за приготвянето им. Процесът на обработка е много интересен – независимо, че тажинът изглежда като съд, в който храната се пече, всъщност гозбите са задушени, тъй като парата успява да завърти конусовидния капак.

 

Улична храна


Снимка: Pixabay

Едно от задължителните неща, на които трябва да се насладите по време на пътуването си до Мароко, това е уличната храна. Тя е разнообразна – от местни плодове, бадемови сладки и солени кифлички, до охлюви и други интересни вкусове. Опитайте от нещата, които се предлагат на прословутия площад Djemaa El Fna (“Площад на отрязаните глави”) в Маракеш. Преди години там са се извършвали екзекуциите на осъдените на смърт престъници, а днес е едно от най-изпълнените с живот места в Мароко. 


Снимка: Pixabay

Ще може да пробвате интересни и дори първоначално отблъскващи комбинации – кебапи, калмари и сардини на скара, шишчета от черен дроб, както и месо от овчи глави, приготвени в пикантен бульон от евкалипт, предпазващ от настинки. Това, което не трябва да изпускате, са плодовете от кактус.

 

Подправки


Снимка: Pixabay

Мароко е от онези местенца, които си мислиш, че съществуват само по приказките. Задължително опитайте куркума, шафран, канела, чийто аромати изпълват улиците на Мароко.


Кускус


Снимка: Pixabay

Кускусът е принос на берберите от Северна Африка. Тъй като той се приготвя много бързо и лесно, те често го хапвали по време на път. Освен това, той е много питателно ястие, което е огромен плюс, ако си в пустинята. Съществена разлика е, че мароканският кускус се поднася като основно ястие с месо, варени зеленчуци и бульон, докато при нас той бива консумиран по-скоро като закуска. 

 

Msemenn по марокански или Гьозлеме по български


Снимка: Уикипедия

Традиционна мароканска закуска са правоъгълните банички, наподобяващи на характерното за Източна България гьозлеме. Има разлика в приготвянето и състава им, но въпреки това, вкусът им е много идентичен. В мароканския вариант няма плънка, а в самото тесто се добавя грис. Приготвянето се осъществява върху керамична плоча, а при поднасяне, ястието задължително се покрива с масло и мед. Можете да ги откриете във всеки ресторант, както и част от закуската в мароканските хотели. Ще се изумите колко са вкусни и сме сигурни, че ще се върнете за допълнително.




Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: foodpanda

Етикети: храна | foodpanda | Мароко | мароканска кухня

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини