Нанков: От днес спорните отсечки край София ще са без винетки

При недостатъчно приходи първите месеци държавата ще преразгледа обхвата и тарифите на тол системата

Снимка: Economic.bg/архив
09:03 27.02.2020
Спорните отсечки край София от днес ще бъдат официално изключени от списъка на пътища с винетки. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков тази сутрин по бТВ. Припомняме, че по изрично настояване на премиера Борисов АПИ трябваше да спре контрола за винетки в населени места край София като Бистрица и Панчарево и по Северната скоростна тангента.

"Няма нито един глобен в тез иконфликтни зони, не само в София, но и в другите населени места", уточни Нанков. Той допълни, че 174 от всички 265 общини в страната са заявили пред Агенция "Пътна инфраструктура" знакът за винетки да бъде поставен извън урбанизирана територия.

Някой обаче трябва да подсдържа тези пътища, за да не останем без пътища, коментира нанков. Той подчерта ,че разходът за винетки у нас е най-ниският- 26 ст. на ден.

По повод последните решения на кабинета за тол системата, Нанков беше категоричен, че въвеждането й няма да бъде отложено и ще се случи от 1 март с наличните до момента функционалности. Превозвачите ще използват маршрутни карти, за да отчитат преминатото разстояние. Те се попълват за 5-6 минути и ще ги има както на граничните пунктове, така и в партньроската мрежа, уточни Нанков. И допълни, че те са напълно безплатни.

Остава възможността и за използване на GPS тракери и бордови устройства, срещу които протестираха превозвачите.

Нанков каза, че вече има сключени почти 9000 договора с компаниите, които предоставят бордовите устройства, и към тях ще бъдат подписани анекси за новине условия, договорени вчера. Припомняме, че АПИ договори с превозвачите да бъдат намалени таксите за наем на въпросните устройтсва.

Зам.-министърът даде пример с автобус, който изминава толуван маршрут, например 100 000 км на година, по маршрута София-Бургас. При сегашната тарифа от 1 стотинка на километър, годишно ще бъдат платени 1000 лева. При 7% такса, това са 70 лева, а едно бордово устройство струва минимум 240 лева - отделно са разходите за мобилните оператори, SMS известяването и др., коментира Нанков.

Той припомни множеството отстъпки, направени от държавата за тол системата. Първоначално бяха предвидени в обхвата на тол системата да влязат 10 800 км пътища, като сега останаха малко над 3000 км. П опървоначални разчети приходите от тол такси трябваше да са близо 1 милиард лева, а сега разчетът е за около 450 млн. лева. Още 300 млн. се очакват от приходи от винетки от автомобилите и така сумата за поддържане на пътищата се приближава до 750 лн. лева, каза Нанков.

Той каза още, че ако за първите три месеца от старта на тол системата държавата не успее да събере поне 100 млн. лева, ще бъде преразгледан обхвата на пътищата и тарифите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пътища | винетки | Николай Нанков | тол система

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини