Роботът, моят колега

ПАПи е най-бързият служител на Адвокатско дружество „Попов, Арнаудов и партньори”

Владислав Божиков и Емилиян Арнаудов
Владислав Божиков и Емилиян Арнаудов
Снимка: Икономика/Красимир Свраков

Развитието на изкуствения интелект е сред темите, които сп. „Икономика” следи. Надяваме се обстоятелствата да позволят и тази година да организираме конференция „Изкуственият интелект и Аз” (AI&I).

Доскоро имаше опасения, че с ускореното развитие на изкуствения интелект роботите ще изместят хората и ще ги оставят без работа. Роботите обаче може да са

незаменими помощници

Една адвокатска кантора се разтовари от някои дейности, които отнемаха ценно време, като ги прехвърли на робот. И дори получи наградата на БАИТ в категория „Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика.

В „Попов, Арнаудов и партньори” работят адвокати със силен професионален и чисто човешки интерес към иновациите и новите технологии. И затова сред тях вече е служител, който е по-бърз от всички, без обаче да е направил някого ненужен. ПАПи е робот, който има свое работно място. Той не е хуманоид, а е софтуерна програма, която за 3-4 минути успява да обработи големи масиви от информация, докато преди това същата задача е отнемала над 4 часа на най-квалифицираните му колеги.

„С напредъка на технологиите

настъпва промяна

и в начина, по който осъществяваме нашата дейност. През 2003 г. бях стажант и трябваше на място в съда да ровим из делата, за да проверим какво е движението по тях. С развитието на електронното правосъдие стана възможно да правим тези проверки по интернет. Но това също губи много време”, разказва адв. Емилиян Арнаудов. Роботът с усърдие може да прави справки и да решава сложни задачи. Ако пък е настъпила промяна по дадено дело, ПАПи изпраща съобщение на конкретния си колега. Това е голямо улеснение, което пести време от рутинната техническа работа.

Процесът по внедряването на

виртуалния асистент

е отнел няколко месеца. Тази разработка не е правена специално за адвокатската кантора, но роботът е обучен от „Уеб Експириънс” да изпълнява конкретни нейни задания. За целта юристите са развили и заложили отделните процеси, които машината да следва. Но и ПАПи е имал изпитателен срок, в който е показал своите възможности и предимства. За да поддържат високо ниво на компетентност, и хората, и машините трябва постоянно да надграждат знанията си. ПАПи също е с нагласа да учи цял живот, иначе бързо ще стигне до момента, в който вече ще е неефективен и неизползваем. Той показва готовност да получава нови задачи и да развива още функционалности.

Роботът отменя юристите в

еднообразните действия

на логически повтарящи се процеси. Дали обаче адвокатите може да бъдат изместени от изкуствен интелект? В „Попов, Арнаудов и партньори” смятат, че засега това време е твърде далече, тъй като съвременният свят е сложен и се изискват много нестандартни решения и гъвкавост. Техните очаквания обаче са все повече компании да имат виртуален асистент за работа с големи бази данни, тъй като никой служител не може да се мери с него в бързината и ефективността, която той притежава в тази област.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Повече четете в бр. 96 на сп. "Икономика"


Етикети: софтуер | робот | ПАПи | Адвокатско дружество Попов | Арнаудов и партньори