ЕС подготви нови санкции, въпреки примирието в Украйна

Основен акцент ще бъдат капиталовите ограничения за държавни петролни и отбранителни компании

Европейският съюз подготви разширяване на санкциите срещу Русия, въпреки прекратяването на огъня в Източна Украйна, съобщава Bloomberg. Решението отразява опасенията, че мирът може да не е достатъчно траен.

Часове след като украинското правителство постигна съгласие с проруските сепаратисти за спиране на сраженията от 18ч. вчера, посланиците в ЕС на 28-те страни-членки очертаха втория пакет икономически рестрикции за Руската федерация. Те включват забрани някои държавни отбранителни и енергийни компании да набират финансиране в съюза. Забранява се на европейските банки да предоставят синдикирани заеми за санкционираните компании и се разширява обхвата на ограниченията върху стоките с двойна употреба и технологиите за петролната индустрия.

Вероятно предстои и нов списък на физически и юридически лица, чиито активи в ЕС ще бъдат замразени.

„Новият пакет ще повиши ефективността на вече приложените мерки. Той ще подкрепи принципа, че европейските санкции са насочени към промяна на курса на руската политика спрямо Украйна“, заяви в официално съобщение по повод решението президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой.

Планът не може да влезе в сила преди да получи формалното съгласие на всички правителства в Общността. Вероятно това ще се случи на 8 септември, а ден по-късно окончателният вариант ще бъде публикуван, когато ще станат ясни и повече детайли. В деня на публикуването им, в сила ще влезе така нареченият „черен списък“, а икономическите мерки ще започнат да действат 24 часа по-късно.




Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Bloomberg.com

Етикети: петрол | ЕС | Русия | активи | компании | капитал | санкции | примирие | отбрана

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини