Център за контрол и превенция на заболяванията на САЩ:

Грипните ваксини този сезон - по-неефективни

Голяма част от мутациите на най-разпространения щам не са обхванати от препаратите

Грипните ваксини през този сезон може да са с по-ниска ефективност в сравнение с предишни години, съобщават здравните власти в САЩ, цитирани от агенция Bloomberg.

Причината за това е, че най-разпространените грипни щамове през последните месеци не са така добре покрити от съществуващите ваксини. Най-често срещаният щам е H3N2, който и в миналото е свързван с по-силното проявление на грипните заболявания в глобален мащаб. Близо половината от вирусите от този щам имат мутации, които не са обхванати от съществуващите ваксини, показват проучванията на Американския център за контрол и превенция на заболяванията. Учените участват в избора кои вируси да бъдат включени в бъдещи ваксини, месеци преди началото на кампанията.

Организацията посочва, че когато щамовете са добре подбрани, ваксините имат ефективност между 50 и 70% от възрастните до 65 години. През 2007-2008 г. ефективността е била едва между 37 и 42%, което доведе до една от трите най-смъртоносни години, що се отнася до грипни заболявания, за последното десетилетие.  

Според Световната здравна организация грипните вируси засягат между 5 и 15% от населението на планетата и са причина за между 250 000 и 500 000 смъртни случая годишно. Само в САЩ икономическите щети всеки сезон са между 71 и 167 млрд. долара.

Към средата на ноември в САЩ са доставени близо 140 млн. дози ваксини, произведени поне шест месеца преди началото на грипния сезон в Северното полукълбо. Именно поради необходимостта от подобно технологично време е възможно различни щамове от предвидените да се проявят по-силно. Повече от 140 вирусни центъра по света следят разпространението на щамовете и подпомагат дейността на фармацевтичните компании, а Световната здравна организация провежда две конференции по темата годишно – по една за всяко полукълбо.

От американския здравен регулатор уточняват, че това не бива да ограничава използването на противогрипни препарати, тъй като подобен избор би влошил последствията от вирусите.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | сезон | предпочитания | Алкомет | организъм | обсада | длан | разчитане | Врана

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини