Тест предсказва инфаркта 5 години преди да се случи

Имунната система предпазва някои хора от сърдечен удар или инсулт

09:33 21.06.2016

Британски биохимици създадоха нов кръвен тест, който дава възможност да се определи вероятността от развитие на инфаркт и своевременно да се предскаже началото му цели 5 години преди същинския сърдечен удар.

В статия в сп. „EBioMedicine”, цитирана от в. The Telegraph, лондонски изследователи посочват, че ключът към предугаждане на инфаркта е в силната имунна система, която защитава организма.

Учените са следили в продължение на няколко години здравословното състояние на близо 2000 британци. Преобладаващата част от тях страдали от високо кръвно налягане и хипертония, но нямали никакви проблеми със сърцето и кръвоносната система, информира РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Преди 3 години екипът открива няколко необичайни антитела от семейството IgG, които атакували не микроби или вирусни частици, а различни типове молекули на холестерола, включително и онези, които предизвикват образуването на атеросклеротични плаки и уплътняване на стените на кръвоносните съдове.

Учените проверили как концентрацията на такива антитела влияе върху вероятността от поява на инфаркт, коронарна болест на сърцето и други сърдечно-съдови заболявания, както и инсулт. Наблюдавали групи доброволци и няколко стотин здрави хора от контролна група.

Резултатите показали, че повишената концентрация на антитела в кръвта се свързва с по-малка вероятност от инфаркт и други сърдечни болести – в първия случай вероятността спада до 58%, а в случая с инсулт – с 38%.

Такава прогноза може да бъде направена до 5 години преди човекът да получи инфаркт или инсулт.

„Надяваме се събраните данни да ни помогнат да определим защо имунната система защитава някои хора от сърдечни пристъпи, докато на други не помага. Надяваме се също да намерим начин за засилване на имунитета и за фокусирането му върху защитата на сърцето и кръвоносните съдове”, казват биохимиците.    
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Майкъл Джексън | заетост на хората с увреждания | пътни стикери | добив на нефт | Нанси Пелоси

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини