Нено Димов: Проблем остава финансирането на пречиствателни станции в малките общини

Започва модернизация на три пречиствателни станции по Черноморието

15:18 14.08.2017
Финансирането на пречиствателни станции в местата по черноморското крайбрежие с население под 10 000 души все още е проблем. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на дискусия „За по-чист морски туризъм“ във Варна. По думите му тези програми не са сред приоритетите на ЕС и засега са извън плановете на ведомството. 

Такъв е случаят в община Долни чифлик, на чиято територия попада плажът на Шкорпиловци, подобен е проблемът и в Синеморец, където кметът не успява дори да намери терен за изграждане на станцията". За тези населени места ще търсим решения, увери министърът.

Димов каза, че остава проблем за Българското Черноморие и липсата на пречиствателна станция за района на Синеморец и Ахтопол. Според него ще се търсят варианти на терени и финансиране от Предприятието по управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Министърът обясни, че над 90% от региона на Варна вече е покрит от пречиствателни станции. Предстои след края на летния сезон да започне модернизацията на станцията в Златни пясъци. Нейната реконструкция ще се осъществи основно със средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020″. Стойността на проекта е малко над 37 млн. лв., от които 8.4 млн. лв. е съфинансиране от Община Варна.

Пречиствателната станция на „Златни пясъци“ е строена преди близо 3 десетилетия с идеята да обслужва около 12 000 души. След модернизацията ще може да обслужва над 72 хиляди жители през летните месеци и 18 000 през зимния период. Предвидената технология ще осигури необходимото пречистване на отпадъчните води, включително отстраняване на общ азот и общ фосфор.

Министър Димов подчерта, че след сезона ще започне реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция Китен-Приморско. В нея ще бъдат инвестирани 22.27 млн. лв. Безвъзмездното финансиране е в размер на близо 17 млн. лв. по ОПОС. С проекта ще бъде увеличен капацитетът на пречиствателната станция. Съоръжението, макар и частично реконструирано през годините, трудно поема голямото натоварване през летния туристически сезон.

В момента се изгражда пречиствателна станция в Айтос, заяви Нено Димов. Близо 19 млн. лв. е размерът на инвестицията за проекта. От тях безвъзмездното финансиране по оперативната програма е 14 млн. лв. Целта на проекта е освен да се изгради пречиствателна станция, да бъдат доизградени главните канализационни клонове, отвеждащ колектор и съпътстваща инфраструктура. В Айтос никога не е имало пречиствателна станция – мръсните води влизат в реката, а от там – в морето.

По време на дискусията „За по-чист морски туризъм“ във Варна, организирана от kmeta.bg, КРИБ, министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Варна Иван Портних, представители на изпълнителната власт, местната администрация и бизнеса обсъдиха още правилата за разделно събиране на отпадъците, свързани с биоразградимите отпадъци в хотели и заведенията за хранене.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пречиствателни станции | черноморие | дискусия | Николина Ангелкова | Нено Димов | Айтос

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини