ЕЦБ: България има много работа за вършене преди да се надява на еврозоната

Европейската централна банка посочва, че страната ни трябва да укрепи институциите си и да поправят икономическите дисбаланси

ЕЦБ: България има много работа за вършене преди да се надява на еврозоната

Фабио Панета, член на Борда на директорите на Европейската централна банка

Снимка: Фабио Панета/Twitter

България и Хърватия все още имат да свършат много работа, за да „поправят“ икономиките си и да подобрят работата на институциите преди да се присъединят към еврозоната.

България и еврото

Това заяви членът на Борда на Европейската централна банка Фабио Панета, цитиран от Reuters.


Реформите, предприети от двете държави, няма да могат да поправят всички дисбаланси и уязвими места, пред които са изправени, и е необходим по-голям напредък за подобряване на управлението, тяхната правна рамка и цялостното качество на институциите, каза Панета.

Двете държави бяха приети във валутно-обменния механизъм ERM-2 в петък. Присъединяването към „чакалнята“ обаче е само една от стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да се стигне до окончателното приемане на еврото. Експертите посочват, че присъединяването към ERM-2 е чисто политическо решение, а влизането в еврозоната – основно изпълнение на технически параметри – инфлация, публични финанси и стабилен валутен курс.

Минималният задължителен срок за стоене в „чакалнята“ е две години. Има условие обаче фиксираните граници на флуктоации на местната валута да не се преминават в продължение на две години, както и да се изпълняват Маастрихтските критерии, което задържа някои от държавите, кандидатствали за еврозоната да стоят в ERM-2 повече от десетилетие.

Коментари: 0