След като скочи на Рюте, Борисов призна правото на по-богатите членки

Българският премиер първо обвини Рюте, че иска да е „полицаят на Европа“

След като скочи на Рюте, Борисов призна правото на по-богатите членки

Снимка: Министерски съвет

Нормално е държавите, които участват с по-голям финансов ресурс, да имат правото да търсят и по-голям контрол върху разходването на средствата. Това каза българският премиер Бойко Борисов в Брюксел днес, след вчерашната ескалация на напрежението между него и министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте. 

Вчера евролидерите не успяха да се споразумеят за спасителния пакет от 750 млрд. евро на ЕС и дискусиите в Брюксел продължават и днес. По време на дебатите Борисов изрази подкрепа за т.н.„четворка на спестовниците“, съобщават още от Министерски съвет. 

По-рано във Financial Times излезе информация, че снощи българският премиер е обвинил нидерландския си колега Рюте, който настоява за по-стриктен контрол в харченето на антикризисните средства, че иска да бъде „полицаят на Европа“. 

Според изявлението на Министерски съвет българският министър-председател е подкрепил холандския премиер по отношение на инструмента, предвиждащ възможността всяка държава да поставя определен въпрос, който счита за важен, за разглеждане от министрите от ЕКОФИН. Той обаче е напомнил, че в устройството на ЕС органът, който упражнява контрол, е Европейската комисия. 

„Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство“, отбелязва още Борисов на днешните дискусии, изтъквайки нуждата от подкрепа за медицинския сектор и за фокус върху следващите 6 до 12 месеца, когато се очаква задълбочаване на социалноикономическите трудности.  

„Разбира се, паралелно трябва да търсим и в дългосрочен план как ЕС ще излезе от кризата следващите години", добави Борисов.

Коментари: 0