13 безобидни аварии в АЕЦ "Козлодуй" през 2012 г.

Всички са били "ниво нула"

140 ~ 1 мин. четене

През изминалата 2012 г. в в първата и единствена засега атомна централа в България - АЕЦ "Козлодуй" са станали 13 безобидни аварии. Това отчете Сергей Цочев, председател на Агенция за ядрено регулиране. Той обясни, че всички инциденти са "ниво нула" и нямат отношение към безопасността на централата. Аварийните ситуации не се увеличават, а всички блокове работят стабилно, категоричен е Цочев.

От всички инциденти, 10 са били с източници на йониращо лъчение, а 7 от тях са свързани с предаването на метален скрап и други метални отпадъци, радиоактивно замърсени или парчета тръби от уранодобива. Общо 249 проверки са направили инспекторите по ядрена безопасност през миналата година.

Сергей Цочев поясни, че до няколко месеца АЕЦ "Козлодуй" ще купи нови неутронни дозиметри за персонала. Препоръката е международните експерти от мисията на OSART на МААЕ за експлоатационната безопасност. Общото впечатление беше, че това е обективна, честна и професионално проведена мисия, добави Сергей Цочев. По думите му експертите са са заключили, че централата се поддържа в добро експлоатационно състояние.

Подкрепи Economic.bg