20% ръст на сделките с ваканционни имоти

Българите също започват да купуват жилища по морето

Автор: Виолета Иванова

С около 20% се е покачил броя на сделките през последните три месеца на пазара на ваканционни имоти, отчитат от инвестиционната компания GreenLife. Основните купувачи на български ваканционни имоти традиционно са руснаците, който купуват имоти в курорти като Созопол, Несебър, Ахелой, Поморие, Равда. Много от руснаците се интересуват и от градски имоти в по-големите градове.

Наблюдава се обаче и интерес от страна на сънародниците ни, разказа Мариана Даскалова, търговски директор в GreenLife. „Това лято на пазара на ваканционни имоти се появиха трайно и българите. Те са предимно със смесени бракове и живеещи в чужбина.”, уточни тя. По думите и те разполагат с добри бюджети, водени са от носталгията. Желанието за покупка идва след като са били на ваканция в съответния комплекс и имат реални впечатления за него, избират имот с една или две спални, имат конкретни изисквания и намерения да го ползват, а не да го отдават под наем. „По всичко личи, че българите дават сериозна заявка да формират значим дял сред купувачите на такъв тип имоти”, добави Даскалова.

Интересът към ваканционните имоти не се различава съществено от този през изминалото лято, но броят на реалните сделки се покачва като резултат от по-бързите решения на клиентите да стигнат до реална покупка.

Активност се вижда и при инвеститорите - стартират се нови и се рестартират замразени проекти, които на този етап са основно по-малки единични сгради, отчитат още от компанията. Имотите в тези малки сгради са два пъти по-евтини от апартаментите в затворените комплекси.

Изключително активен е и вторичният пазар, посочват още от компанията. Наблюдават се  сделки, при които някои руснаци продават закупените от тях преди години ваканционни имоти, за да инвестират в нов, по-качествен и по-добре отговарящ на нуждите им апартамент.  

Цените на ваканционни имоти са по-стабилни в летните курорти и търпят по-сериозни сътресения в зимните, отчитат от GreenLife. Търсят се имоти в границите между 30 000 и 40 000 евро за студио с площ от около 50 кв.м. Апартаментите между 50 и 70 кв.м представляват интерес за хора с бюджет от 45 000 до 80 000 евро. Жилище с две спални, с площ между 80 и 100 кв.м, се продават между 70 000 и 150 000 евро.

80% от ваканционните апартаменти през последните 6 месеца са закупени за лично ползване и инвестиция. Около 15% от собствениците живеят в имотите си постоянно. Единствено за инвестиция пък са купени около 5% от жилищата тип „втори дом”. Повечето купувачи – 80%, предпочитат обзаведени имоти. Повечето сделки се сключват за имоти на Черноморието – 75%, около 10% от сделките пък са за апартаменти в планинските курорти. Останалите 15% от договорките са за обекти на други места, като градовете и балнеолечебните центрове.

Коментари: 0