20% ръст в продажбите на нови коли в САЩ

Купените нови превозни средства се очаква да надхвърлят 14 млн.

88 ~ 1 мин. четене

Продажбите на нови автомобили в САЩ ще отчетат 20% през август, очакват икономисти. По-добрите условия при финансирането и подобряването на жилищния пазар в страната са насърчили потребителите да заменят застаряващите леки и лекотоварни автомобили, съобщи Ройтерс.

Анкетираните от Thomson Reuters икономисти очакват продадените на дребно нови коли и камиони да достигнат 14,2 млн. за периода от август 2011 г. до август август. Това ще е трети период, в който да продадени над 14 млн. нови превозни средства в най-голямата световна икономика. Прогнозата е за 16-20% ръст на годишна база.

Официални представители от индустрията казват, че средната възраст на колите в САЩ е рекордно висока - 11 години, което ще продължи да насърчава продажбите на нови коли.

"Докато безработицата и потребителското доверие на подкрепят продажбите, вярваме че тези фактори ще насърчат купувачите, които все още нямат превозни средства", е мнението на Брайън Джонсън, анализатор в Barclays.

Продажбите на нови автомобили в САЩ се понижиха до 10,4 млн. през 2009 г., преди да се повишат до 11,6 и 12,8 млн. превозни средства през следващите две години. През 10-годишния период, до края на 2007 г., средно в САЩ са продавани по 17 млн. коли всяка година.

Подкрепи Economic.bg