30% спад на туристите заради кризата в Украйна

Записванията от Холандия, Германия и скандинавските страни са слаби, оплакаха се туроператори

Кризисната ситуация в Украйна от последните месеци отблъсква западните туристи от България и оказва реално влияние върху записванията за летния туристически сезон от западния пазар. Това заяви Калин Драганов, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), цитиран от "Фокус".

По думите му, ако преди два месеца се е забелязвал спад от 15% на пазара на записванията за летния сезон, то в момента e отчетен спад от 30% на холандския пазар.

"Доколкото знам от колегите, положението на скандинавския и немския пазар, също не е по-добро. Кризата в Украйна определено оказва много лошо влияние на записванията от западния пазар”, поясни той, като обясни, че е рано да се каже - как се развиват нещата на руския пазар, тъй като при тях записванията за летния сезон започват по-късно.

"За съжаление, записванията от западния пазар тръгнаха зле, и ако Министерството на икономиката енергетиката и туризма, не неправи нещо в тази връзка, сезонът ще бъде доста опорочен”, каза той.

Драганов заяви, че от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти настояват за реклама, в която изрично да бъде пояснено, че страната ни вече не е част от СССР, а от Европейския съюз, тъй като според него този факт се знае от твърде малко хора в Западна Европа.

"Те все още ни свързват с Русия, като правят връзката, че Черно море е едва ли не територия, на която ще се водят военни действия”, каза Калин Драганов. По думите му, това се оказва катастрофално за записванията в България.

Той подчерта, че към момента хората се страхуват да идват в България, заради събитията в Украйна, особено заради тези събития, които са в Славянск.

"Това ще доведе до един много лош летен сезон за България", прогнозира той.

Коментари: 0