Акция на прокуратурата срещу хора, замесени в енергийния бизнес

Служители на ДАНС са провели тази сутрин полицейска операция в офисите на "Риск Инженеринг", собственост на Богомил Манчев

156 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Софийска градска прокуратура (СГП) е започнала акция днес, 20 септември, срещу фирми и физически лица, замесени в енергийния бизнес в България. Съвместната операция на прокуратурата, ДАНС и МВР е на територията на София, Перник, Козлодуй и Белене, а основната насока на разследването са "извършените плащания от НЕК ЕАД за консултантски услуги по проекта АЕЦ "Белене", след решението на компетентните държавни органи /от 29.03.2012 г./ за спиране на строителството на атомната електроцентрала".

Още на 9 септември в СГП е образувано досъдебно производство с предмет длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, както и умишлена безстопанственост. В 08.30 ч. днес, 20 септември, са започнали едновременни претърсвания и изземвания в административни сгради и жилища /общо 17 обекта/ в София, Перник, Козлодуй и Белене.

От прокуратурата уточняват, че незабавните действия по разследването са наложени от получени от ДАНС в прокуратурата оперативни данни за предприети действия по унищожаване и укриване на документи, касаещи предмета на разследване по делото.

С оглед интересите на разследването и следствената тайна на този етап прокуратурата обяви, че няма да оповести други данни. Те ще бъдат съобщени след повдигане на съответни обвинения на лица, чието задържане се предвижда в хода на операцията.

По информация на "Капитал" служители на ДАНС са провели тази сутрин полицейска операция в офисите на "Риск Инженеринг", собственост на Богомил Манчев. Наскоро икономическият министър Драгомир Стойнев обяви, че икономическият министър в кабинета "Борисов" Делян Добрев, както и служебният министър Асен Василев са продължавали да плащат на "Риск Инженеринг" за консултантски услуги. Стойнев заяви, че въпреки спирането на проекта са платени 13 млн. лв.

Асен Василев и Делян Добрев излязоха с категорична позиция, че плащания по "Белене" не са правени.

Подкрепи Economic.bg