Актуализация на бюджета засега не се предвижда

За изплащане на социалните помощи няма да се теглят заеми, а ще се преструктурират разходи в бюджета, твърди Петър Чобанов

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Пред държавния бюджет има рискове, но засега не предвиждаме актуализация. Това каза в ефира на БНТ Петър Чобанов, министър на финансите. "Разчетите показват, че през май вероятно ще има известен бюджетен излишък. През юни намалихме някои паразитни разходи. Към момента сме в рамките на сегашния бюджет. От тук нататък зависи как ще управляваме бюджета", обясни Чобанов.

Според него се управлява не малък бюджет. "Друг е въпросът дали бюджетът е разчетен така, че да можем да изпълняваме политиките. Оказа се, че не е така. Затова и през март бюджетът беше актуализиран, като прогнозата за брутния вътрешен продукт беше намалена с 1.5 млрд. лв. Това води до рискове в приходната част", припомни финансовият министър.

По думите му чрез преструктуриране на разходите и оптимизация може да се осъществят намеренията за изплащане на енергийните помощи, на помощта за първокласниците и майките. "Изпълняваме политиката чрез преструктуриране на разходите на няколко министерства", коментира Чобанов.

Той поясни още, че няма много възможности за гъвкавост на дълга заради 800 млн. лв.* "Да, тези пари бяха върнати, но се елиминира този буфер за емитиране на дълг", коментира финансист №1.

Убеждението му е, че в момента бизнес средата е разрушена. "Вярвам, че може да се постигне компромис между синдикати и работодатели за повишаване на минималната работна заплата.

Подкрепи Economic.bg