Аржентина национализира още един актив на Repsol

Испанската Repsol ще се раздели с още един свой актив в Аржентина, след като властите решиха за национализират 51 процента от акциите на YPF Gas

6440 ~ 1 мин. четене

Испанската Repsol ще се раздели с още един свой актив в Аржентина, след като властите решиха за национализират 51 процента от акциите на YPF Gas.

Преди три дни Аржентина пое целия контрол над нефтедобиващата YPF, в която 57,4 процента принадлежаха на Repsol. YPF Gas е самостоятелен актив, в който испанската корпорация Repsol Butano SA притежава 85 процента.

Национализацията на YPF очаква решително гласуване в Сената на Аржентина, което е насрочено за 25 април. Правителството оправда решението си с факта, че за последните 15 години добивът на нефт е паднал с 30%.

Новината за национализацията обаче бе критикувана от ЕС, САЩ, Испания, Мексико и ръководители в Световната банка. Repsol заплаши да иска компенсация от 10 милиарда долара,  акциите на компанията се сринаха само за ден с 33 процента, а пазаарната капитализация падна до 5,16 милиарда долара.

 Подкрепи Economic.bg