Банките в Испания прехвърлят кризата към потребителите

Спасяването на банковата система принуждава финансовите инстутиции да спрат плащанията по привилегировани акции продавани на дребни инвеститори

7164 ~ 1 мин. четене

Мирабел Мартинес е на 51 години и разчита на приходи от инвестицията си за 82 000 евро в привилегировани акции Bankia, купени две години. Това е единствения доход на Мирабел след като е загубила своята работа като готвач в кухнята към манастир в Барселона, пише Bloomberg.

На 7 юли семейството очаква 1435 евро лихвено плащане по притежаваните ценни книжа, но така и не идват в сметката на семейството. Причината? На 1 юни, групата спря 52 млн. евро плащания за притежателите на привилегировани акции, продадени през 2009 г. от Caja Madrid - една от банките, които се вляха в Bankia в опит да бъдат спасени.


В ситуацицията на испанската домакиня обаче може да се окажат милиони клиенти, тъй като продажба на привилегировани акции чрез клонова мрежа е била масова практика за испанските банките в годините преди 2009 г. Така ликвидната криза се пренася от фианнсовите институции директно в семествата. Притежателите на привилегировани акции, продавани от спасените кредитори като Bankia са изправени пред риск да загубят част от вложенията си.

"Ние инвестира в привилегировани акции, вярвайки в думите на управителя на нашия клон", каза Висенте Мартинес койсто също е загубил работата си миналата година. "Какво ше се случи в страната ни сега с хора като нас, този еъпшрос ме плаши силно", казва Мартинес.Подкрепи Economic.bg