Банковият министър на Япония се самоуби

Тадахиро Мацушита е намерен в дома си, а според неофициална информация има оставено предсмъртно писмо

124 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Японският министър по финансовите услуги Тадахиро Мацушита е намерен мъртъв, предаде Bloomberg, като информацията е потвърдена от съветника на министъра. Основната версия, по която работи полицията е самоубийство.

Мацушита е бил намерен в дома си в Токио вчера. японският вестник Kyodo News писа, че Мацушита е оставил предсмъртно писмо, след което се е обесил.

Той бе част от малката Нова народна партия, която е коалиционен партньор в управлението на страната. Мацушита беше назначен на поста през юни от премиера Йошихико Нода, след което обеща задълбочено разследване на Агенцията по финансови услуги, която е обвинена в търговия с вътрешна информация в Nomura Holdings.

Двамата топ мениджъри в Nomura - изпълнителният директор Кеничи Уатанабе и оперативният директор Такуми Шибата, напуснаха постовете си през юли, след като Агенцията по финансови услуги установи, че служители на фирмата са продавали информация, свързана с подготвяните от брокера първични публични предлагания и други транзакции. През август агенцията излезе със заповед до Nomura да подобри вътрешната си организация.

ДРаботата е наполовина свършена. Наследникът му трябва да контролира въпроса внимателно и да хвърли доста усилия по връщането на доверието", коментира Широ Йошиока, анализатор на Japaninvest Group Plc.

"Определено натискът над него е бил неимоверен, ако е приел работата твърде сериозно, вместо да остави бюрократите от агенцията да го Дпреведат" през Дподводните течения" на Nomura", казва Джун Окумура, старши съветник на Eurasia Group.

Подкрепи Economic.bg