Бенедикт XVI даде последната си аудиенция

Присъстващите на площад „Свети Петър" бяха повече от 100 хил. души

164 ~ 1 мин. четене

Папа Бенедикт XVI обиколи площад „Свети Петър" в последната си аудиенция преди да влезе в сила абдикацията му на 28 февруари. Десетки хиляди поклонници се стекоха на площада от ранните часове на деня, за да са сигурни, че ще се сдобият с най-добрите места, съобщава BBC.

Заявка, че ще пристват подадоха около 50 хил. души, но присъстващите бяха повече от 100 хил. Сред поклонниците има хора от всички възрасти.

Белият папамобил преминаваше бавно по площада, докато Бенедикт XVI поздравяваше събралата се тълпа. Поклонниците скандираха името му и му благодаряха за ролята му в Църквата.

Организаторите заявиха, че не се позволява традиционното целуване на ръцете на духовния лидер, заради огромната тълпа от поклонници. „Той не иска да фаворитизира един или друг от поклонниците", изтъкна говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди.

Изборът на нов папа се извършва от събранието на Колегията на кардиналите според правилата, описани в апостолическата Конституция Universi Dominici gregis, която е в сила от 1996 г. Новият духовен водач на Католическата църква ще бъде избран сред 115 кардинали в Сикстинската капела. Изисква се мнозинство от 2/3 плюс един глас.

 

Подкрепи Economic.bg