Бернанке пак намекна за нови стимули

Председателят на ФЕД смята, че проблемът с безработните 12,8 милиона американци може да бъде решен чрез по-силно икономическо възстановяване, дори и чрез намеса, ако е необходимо

96 ~ 1 мин. четене

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че новата икономика на САЩ е същата като старата и разясни няколко аргумента за повече стимули, които биха я съживили.

Той направи тази диагноза през миналата седмица в опровержение на тези, които обвиняват равнището на безработица от 8,3% за структурните промени в икономиката, предизвикани от финансовата криза и които твърдят, че безработицата постоянно се повишава.

"Виждам малко доказателства за съществени структурни промени през последните години", каза Бернанке пред централните банкери и икономисти по време на годишния симпозиум за монетарната политика в Джаксън Хоул, Уайоминг. "Безработицата от всяка рецесия след Втората Световна Война насам винаги се връща на равнището преди старта й".

Бернанке смята, че проблемът с тези 12,8 милиона американци може да бъде решен чрез по-силно икономическо възстановяване, дори и чрез намеса, ако е необходимо.

На симпозиума той също заяви, че засиленият политически натиск, особено от страна на Републиканците, може да застраши трудно извоюваната независимост на Федералния резерв на САЩ и да подкопае доверието в близо 100-годишната институция.

Според него, надпреварата покрай наближаващите президентски избори превръща монетарната институция в място за разиграване на "политически футбол".

Подкрепи Economic.bg