Костинброд получи 97,6 млн.лв безвъзмездно за пречиствателна станция и ВиК

Градът край София решава водните си проблеми до края на 2014 г.

Милен Димитров, кмет на Костинброд

4454 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

В края на 2014 г. Община Костинброд  ще има пречиствателна станция за отпадни води  и 600 000 куб.м. води замърсени с 50 000 тона азот, фосфор и други замърсители, няма да се вливат в  реките Блатна и Белица и да убиват живота в тях и в река Искър, където се вливат.

Десетки километри стари, амортизирани и надупчени водопроводи и канализация  ще бъдат подменени и доизградени, и приземните етажи на сградите няма да се наводняват при всеки голям дъжд, а хората, живеещи на високи етажи ще имат вода през цялото денонощие.   97, 6 млн. лв. безвъзмездна помощ за интегрирания воден цикъл на града , получава Костинброд. Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на общината Милен Димитров подписаха договор за безвъзмездната финансова помощ  за проекта. 3 млн.лева е участието на Костинброд, около 19 млн.лв. е държавното съфинансиране, останалите пари са от ОП Околна среда.

Община Костинброд се бори 4 години да прокара водния проект и да подобри ВиК инфраструктурата в града. Когато кметът Димитров е избран през ноември миналата година, започва консултации с екоминистерството за премахване на причините, спрели проекта преди години. Чак след пълна преработка на първоначалния проект, проектиране на нов, при който се отстраняват всички недостатъци и се увеличава обхвата на инвестициите по желание на жителите на селището, проектът е одобрен от Управляващия орган по ОП Околна среда. Изпълнението му ще започне веднага, каза    кметът на общината, който е решен да не допусне загуба на нито едно евро от безвъзмездното финансиране.   

Това е инвестиция за 40-50 години напред. Той ще привлече инвестиции в Костинброд, защото всеки инвеститор, който търси място за своя бизнес, първо пита – има ли вода, ток, инфраструктура, обясни Нона Караджова. „ Поздравления на екипа, разработил този огромен и сложен проект, каза министърът на околната среда и водите и обяви, че  „ Костинброд е с голямо бъдеще”.

Подкрепи Economic.bg