"Без България ЕС е незавършен"

Жан-Клод Юнкер, кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия

Цитат на деня:

В качеството си на министър-председател и като член на Съвета на Европа аз винаги съм подкрепял кандидатурата на България за членство в ЕС, воден от убеждението, че без България съюзът би бил непълен, незавършен.

Това заяви бившият премиер на Люксембург и кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от БГНЕС.

Преди да открие кампанията на ГЕРБ в "Арена Армеец" Юнкер заедно с председателя партията Бойко Борисов, кмета на София Йорданка Фандъкова, зам.-председателя Цветан Цветанов и водача на листата за евроизборите на ГЕРБ Томислав Дончев посетиха метростанция "Европейски съюз".

Идвам тук в София, в България и това не е моята първа визита. Всъщност аз за себе си открих София и България преди много години, още преди България да стане член на Европейския съюз. През 2005 г. споразумението за присъединяването на България към ЕС бе подписано именно в Люксембург и това подчертава силната връзка между нашите две страни, каза Юнкер.

Аз съм тук, защото Бойко е мой приятел, мой брат, сподели той. Понякога участваме в тежки дебати, защото той винаги отстоява интересите на своята страна, но нека да кажа, че ние сме близки и работим заедно, когато трябва да убедим останалите в дадена кауза. Юнкер подкрепя ГЕРБ, защото те са гарант за европейското бъдеще и прогреса на нашата страна. Затова и това са причините, поради които ГЕРБ трябва да победи и този път социалистическата партия, категоричен бе кандидатът на ЕНП за председател на ЕК.

Юнкер изрази удоволствие да бъде в София днес и посочи, че София е един много жив, много енергичен и ориентиран към бъдещето град, "защото това е град, който се е възползвал от възможностите, които предоставя Европейския съюз и който ще продължи да го прави". Изключително съм щастлив да посетя тази станция на метрото, която носи името Европейския съюз. Когато бях министър-председател на моята страна, аз участвах активно в изграждането на подобни проекти, каза той.

Коментари: 0