Бизнес имотите в София носят висока доходност

Виена предлага най-високо качество на живот в света

152 ~ 2 мин. четене

Доходността от инвестициите в бизнес имоти в София е сред най-високите в света, като столицата ни заема 12 място в света по този показател. Данните са от доклад на Cushman&Wakefield и бяха представени от  Forton International - партньор на компанията за България, Сърбия, Косово и Македония.

"София изостана като инвестиционна дестинация в световните класации, въпреки добрия обем висококачествени офис и търговски площи, които се появиха на пазара в последните години", коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International. По думите му Варшава и Прага доминират в Централна и Източна Европа и привличат голяма част от инвестициите в региона заради успеха си в преодоляването на кризата и  предоставянето на качествена бизнес среда.

"Сравнително слабата икономическа активност, високите лихви и задлъжнялост на собствениците на сгради в София накараха повечето международни инвеститори да отложат плановете си за дейност в България, независимо от факта, че инвестициите в България предлагат над 20% възвръщаемост върху собствения капитал. Надяваме се, че с времето тези фактори ще се променят в положителна насока, което ще върне София на инвестиционната карта на Европа", допълва Койнов.

Ню Йорк, Лондон и Токио формират челната тройка в класацията на градовете, привлекли най-много инвестиции в недвижими имоти. Четвъртата и петата позиция заемат Париж и Лос Анджелис, като американският град измести Хонконг, който бе на пето място преди година. Като най-атрактивни за инвестиция в хотели от световната компания определят градовете Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско.

Има няколко са фактора, които предопределят степента на развитие на даден град, коментират анализатори. Икономическото развитие, степента на населеност, търговията, финансите, иновациите, качеството на живот, културата и туризма са сред ключовите двигатели на успешните градове.

САЩ, Великобритания и Япония са държавите, които предлагат най-добри условия за търговия. За бизнес и финансови услуги най-добрите градове са Лондон, Ню Йорк и Токио. По отношение на иновациите най-добри през изтеклата година са били Бостън, Сан Франциско и Париж.

Екологичният транспорт също се оказва ключов фактор за успешното развитие на градовете, сочи още докладът на световната компания. Първенци в това отношение са Берлин, Копенхаген и Монреал. Образованието и уменията на населението пък са на най-високо ниво в Лондон, Париж и Бостън. В топ 3 на градовете с богата култура и развит туризъм отново са Лондон, Париж и Ню Йорк.

Виена предлага най-високо качество на живот в света, следван от Цюрих и Окланд.

Подкрепи Economic.bg