България 56-та по конкурентоспособност

Изледването на отчита едва частично възстановяване на европейския бизнес и трудности за развиващите се страни

Снимка: IMD

Автор: Стилиян Гребеничарски

България заема 56-та позиция в годишната класация за конкурентоспособност на Института за управленско развитие (IMD) в Лозана, Швейцария. Резултатите, обявени днес, показват, че страната ни се е изкачила с една позиция спрямо 2013 г. Изследването обхваща възприятията за развитие на бизнеса в 60 страни, а след нас са Гърция, Аржентина, Хърватия и Венецуела.

Докладът отчита, че щатската икономика продължава да подобрява конкурентоспособността си, докато Европа се възстановява едва частично. Трудности през изминалата година са изпитали редица от развиващите се държави. „Няма сигурна рецепта как една страна може да се изкачи в класацията и повишаването на конкурентоспособността зависи силно от локалните условия на средата”, заявява проф. Артуро Брис, директор на центъра за конкурентоспособност към Института.

САЩ запазват първата си позиция, основно благодарение на гъвкавостта на икономиката си, по-добрите резултати от пазара на труда и доминацията си в секторите технологии и инфраструктура. Малки икономики като Швейцария, Сингапур и Хонконг заемат съответно втора, трета и четвърта позиция. Трите страни разчитат на силен износ, висока ефективност и иновации. Десетката се допълва от Швеция, Германия, Канада, ОАЕ, Дания, Норвегия.

От страните в така наречената периферна Европа, подобрение има при Ирландия (15), Испания (39) и Португалия (43), докато Италия и Гърция отстъпват до 46-та и 57-ма позиция.

Пълното изследване на IMD ще бъде публикувано до края на юни. То измерва степента, с която страните успяват да управляват своите ресурси и знания за да увеличат благосъстоянието си. Класацията отразява над 300 показателя, две трети, от които са базирани на статистически данни, а една трета представляват собствени проучвания сред 4 300 мениджъри.

Пълната класация можете да намерите тук: 2014 World Competitiveness Yearbook Ranking

Коментари: 0