ЧЕЗ откри новата кабелна линия "Гешов"

Проектът е на стойност 8 млн. лв. и е най-мащабната реконструкция на елмрежата в София през последните 30 години

128 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

ЧЕЗ тържествено откри новата 110-киловолтова суха кабелна линия "Гешов", която свързва модернизираните подстанции "Средец" и "Хиподрума" в столицата. Това е най-мащабната реконструкция на електроразпределителната мрежа в София през последните 30 години. Проектът е на стойност 8 млн. лв. и е крачка към цялостна промяна на електроенергийната инфраструктура на града, съобщиха от компанията.

С изграждането на кабелна линия "Гешов" се осигурява трети източник на електрозахранване за два от диагоналите на столичната електроенергийна инфраструктура. Тя се състои от пръстен от 110-киловолтови кабелни линии, диаметрално на който са прокарани напречни връзки. Общата дължина на тези кабелни линии е 30 километра. До момента напречните диагонали не бяха свързани един с друг и в резултат на авария можеше да се прекъсне захранването до края на линията. Кабел "Гешов" е първата напречна връзка, каквито впоследствие ще бъдат изградени и между другите диагонали в електроенергийната инфраструктура на София, за да се гарантира сигурността на захранването на столицата.

"Изключително съм признателен на всички наши служители и партньори за труда и усилията, които вложиха в този важен за нас и за цяла София проект. Искам също да благодаря на Столична община и лично на кмета г-жа Йорданка Фандъкова за тяхното съдействие, както и на гражданите на София за търпението и разбирането, които проявиха през последните два месеца. Реализацията на проекта ще направи столицата един по-сигурен и уютен град за живеене", каза регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал.

Голяма част от енергийните съоръжения в София са проектирани и въвеждани в експлоатация през 70-те и 80-те години на миналия век. Те са с експлоатационен срок средно 30 години и са морално и физически остарели. Изчисленията на ЧЕЗ показват, че за тяхното обновяване е необходимо да бъдат инвестирани 130 милиона лева в продължение на 10 години. Досега ЧЕЗ е подменила два ключови кабела в столицата. През 2011 г. компанията подмени кабел "Редута", а през декември миналата година бе извършена подмяна на кабел "Левски", осигуряващ електрозахранването на идеалния център на града. Предстои подмяната на още един важен кабел от критичната инфраструктура - кабел "Захарна фабрика", която ще започне през следващата година.

Подкрепи Economic.bg