Член на ЕЦБ поиска отстраняване на МВФ от "тройката"

Евролидерите движат съюза към „изцяло европейска система“, заяви Йорг Асмусен

144 ~ 1 мин. четене

Еврозоната трябва да се подготви за спасителни програми без помощта на Международния валутен фонд (МВФ). Това заяви в интервю, цитирано от AFP, членът на УС на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йорг Асмусен.

Според него Еврозоната и евролидерите движат съюза към „изцяло европейска система“. „Създаването на „тройката“ е странно решение в условия на криза. Това трябва да бъде променено", отбеляза Йорг Асмусен.

Изказването му беше намек за прекратяване функциите на „тройката“ – координаторите на спасителните програми в Гърция, Ирландия, Португалия и Кипър, включваща ЕЦБ, МВФ и Европейската комисия (ЕК). Досега няколко пъти се е появявала информация, разкриваща напрежение между представителите на трите институции.

„Тройката“ често е обвинявана, че принуждава правителствата да приемат непопулярни политики, без да следват демократични процедури, което трите институции категорично отричат.

Асмусен все пак предупреди, че изоставянето на „тройката“ сега, докато спасителните програми са все още активни, няма да е добра идея, защото Европа не разполага с подходящите инструменти, за да се справи сама с проблема.

Подкрепи Economic.bg