Чобанов ще "дисциплинира" здравната система

Още е рано да се говори за дефицит, смятат финансовия министър

"За да се стабилизира състоянието на системата на здравеопазването, трябва да се "дисциплинира" начина на разходване на средствата". Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от Kmeta.bg.

Повод за думите му са исканията на лекарите бюджета на болниците да бъде актуализиран и държавата да осигурява децата на пълен размер. "С между 20% и 25% са намалени бюджетите на болниците в страната спрямо миналогодишните", обявиха днес от Българския лекарски съюз.

"Най-проблемна се оказва ситуацията в общинските болници, тъй като между 75-80% от парите, които тези лечебни заведения са получили от Здравната каса, ще бъдат похарчени за работни заплати. Това означава, че директорите на общинските болници ще се изправят пред избора или с 20 на 100 от всичките си пари да издържат лечебните заведения, което е невъзможно, или да уволняват служители", предупреди председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. Медиците заплашиха, че ако до 30 май това не се случи може да излязат на национален протест.

"Министерството на здравеопазването и Надзора към Здравната каса работят за мерки за дисциплиниране на системата на здравеопазването и по-ефективно използване на средствата", заяви министър Чобанов. По думите му, през месец май все още е много рано да се говори какъв ще е дефицитът в здравеопазването.

"Предприемането на мерки трябва да доведе до намаляване на този дефицит, когато трябва да се предприемат такива, ние сме го правили, както през миналата година, когато не оставихме болниците без пари", подчерта още Петър Чобанов. Той допълни, че през тази година изпълнението на приходи от здравни осигуровки върви добре и ресурсът, който е обещан, по бюджет на здравните заведение ще бъде осигурен.

"След това ще видим какви резултати ще се постигнат и ще продължим разговорите, за да може системата на здравеопазването да функционира нормално", каза още министър Чобанов.

Още новини четете в сайта Kmeta.bg

Коментари: 0