ДАНС и НАП погват производителите на храни

Ще се проверяват паричните потоци по веригата за производство и продажба на млечни и месни продукти

ДАНС и Националната агенция за приходите (НАП) ще проверяват в следващите две седмици паричните потоци по веригата за производство и продажба на млечни и месни продукти. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Министерски съвет. 

"Производството на основни хранителни продукти като млечни и месни е обект и на националната ни сигурност. Ако допуснем катаклизъм, например мащабно заболяване, което наложи да се затворят границите, и ние нямаме българско производство, какво правим тогава", попита министърът.

Агенцията по храните пък ще проверява и контролира вноса.

В срещата при премиера Бойко Борисов участваха представители на животновъди, млекопреработватели, месопреработватели и представители на големи търговски вериги.

Министърът каза, че е поставен въпросът защо продукцията на животновъдите е на доста ниски нива, което ги поставя в много тежко положение, в същото време складовете на преработвателите са „задръстени” с продукция и не се вижда намаляване на цените за потребителите в търговските вериги. "Това положение не може да продължи по подобен начин", каза Найденов и допълни, че е факт, че по веригата има изкривяване. 

Днешната среща при премиера Борисов за проблемите в сектора „Животновъдство” не е била достатъчно продуктивна, според министър Найденов и представители на бранша.

"Влизат пари, изкупната цена намалява, а ние като потребители плащаме същата цена. Парите един път излизат от джоба на всички ни като данъкоплатци, за да отидат като помощи към животновъдите, в същото време плащаме същите, а някъде и по-високи цени на млечни и месни продукти", каза Найденов. Той заяви, че настоява парите, които се вливат в сектора Животновъдство да доведат до неговото стабилизиране.

Всички участници на срещата декларирали, че са на загуба. Според министъра – видно е, че тези, които наистина са на загуба, са българските животновъди. 

Коментари: 0