ДКЕВР поиска по-евтина вода в София

На 16 април няма да бъде отнет лиценза на ЧЕЗ, отбеляза Евгения Харитонова

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага понижаване на цената на водата в столицата в 4%, предаде „Фокус”.

До края на деня ще излезе доклад, в който ДКЕВР обуславя тезата си за намаляване цената на водата. От Комисията уточниха, че поевтиняването ще влезе в сила в рамките на месец, тъй като предстоят обсъждания по темата.

Междувременно, „Софийска вода” поиска увеличение на услугата с 14%. Мотивите на общинското дружеството са, че сметката за вода на едно домакинство се равнява на сумата, на която излизат два килограма месо.

Евгения Харитонова, председател на ДКЕВР, обяви, че на 16 април няма да бъде отнет лиценза на ЧЕЗ. „За да бъде отнет лиценз на което и да е енергийно дружество, трябва да бъдат регистрирани достатъчно нарушения. Ако проверки докажат наличието на нередности, Комисията ще се самосезира”, отбеляза Харитонова.

ДКЕВР не е съгласна изнесените от прокуратурата твърдения, че Комисията е само регистратор, а не функциониращ независим регулатор. „ДКЕВР е независим орган както у нас, така и в Европа”, коментира Евгения Харитонова.

Подкрепи Economic.bg