Доказахме, че „Евроинс“ работи по правилата

За пет години компанията набра 100 млн. евро допълнителни приходи, което очевадно наруши интереса на конкурентите ни, коментира Кирил Бошов, член на Съвета на директорите на "Евроинс Иншурънс Груп"

712 ~ 3 мин. четене
Автор: Атанас Христов

- Г-н Бошов, в края на август румънският регулатор забрани на "Евроинс Румъния" да продава "Гражданска отговорност" в северната ни съседка - решение, което ви изненада. От 19 септември забраната беше премахната. Какво трябваше да промени компанията, за да може отново да продава "Гражданска отговорност" в Румъния?

В заповедта да спиране на продажбите на "Гражданска отговорност" на "Евроинс Румъния" се казваше, че трябва да променим процедурите за ликвидация и да направим промени в IT системата на компанията. С тези промени се целеше подобряване на обслужването на клиентите при възникване на претенция.

По наша оценка тези неща бяха свършени към момента на налагане на забраната, но регулаторът прецени, че не всичко е било наред. Затова се наложи през изминалите три седмици да предоставим доказателства, че всичко е свършено.

- Казвате, че почти всичко е било направено. Не се ли забавиха обаче малко процедурите за падане на забраната?

Това е процес, който е извън нас. Това, което зависи от нас – като акционери и мениджмънт, по наши оценки беше свършено на 30 август. Уведомихме регулатора за това, но вероятно той е имал собствено мнение.

Преди това се наложи допълнителна кореспонденция между нас и надзора в Румъния. Повлия и факта, че борда на румънския регулатор е само веднъж седмично. В една от седмиците се наложи и отмяна на заседанието заради отсъствие на един от членовете на регулатора. Така се насложиха няколко факта, които доведоха до действие на забраната през тези три седмици.

- Имало ли е натиск от конкуренцията срещу вас?

Никога не могат да се изключват подобни хипотези, въпреки че такива неща не могат да се докажат.

Може да се докаже обаче, че "Евроинс Румъния", за пет години, в които "Евроинс Иншурънс Груп" е собственик на тази компания, увеличи премийния си приход от 18 на 120 млн. евро. Тези допълнително набрани 100 млн. евро, в момент, в който пазарът не се отличава с особени ръстове, очевадно са взети под внимание от някои компании. Очевадно е и, че е нарушен техният интерес.

- Ръстовете в премийните приходи на "Евроинс Иншурънс Груп" продължават, но заради забраната прогнозирахте спад от 50% на премийния приход на "Евроинс Румъния" през септември. Как това ще се отрази на крайния резултат на компаниите за цялата 2013 г.?

"Евроинс Румъния" е основната и най-голяма компания в холдинга "Евроинс Иншурънс Груп". 50% спад на премийните приходи през септември, разположени върху годишния план на продажби, би трябвало да доведе до лек спад в премийния приход за годината, при песимистичен сценарий. При реалистичен вариант би трябвало да постигнем нулев ръст, а в оптимистичния – по-малък ръст от този, който трябваше да имаме.

В момента ми е трудно да прогнозирам кой от трите сценария ще се сбъдне, защото ми е трудно да кажа колко бързо компанията ще възстанови темпа на продажбите – процес, който е изключително сложен. Но резултатите за първите 24 часа са обнадеждаващи.

- Защо приходите на "Евроинс Румъния" се повишават, а тези на българския "Евроинс" намаляват?

Приходите на българския "Евроинс" намаляват заради спада на премиите по "Гражданска отговорност". По останалите застрахователни линии нямаме понижение, а напротив – виждат се повишения.

Това беше целенасочена политика, тъй като имахме т.нар. прочистване на портфейла от "Гражданска отговорност". Искахме да намалим дела на задължителната застраховка. В последните месеци дори имахме близо 30% спад на "Гражданска отговорност" – именно, защото решихме да се освободим от клиенти, за които преценихме, че не носят печалба.

- Кога да очакваме окончателното прехвърляне на портфейлите на "Интерамерикан" към "Евроинс"?

Документите по сделката бяха внесени в Комисията за финансов надзор (КФН) още в края на август – малко след като анонсирахме сделка. От там нататък е изцяло преценка на регулатора, кога ще одобри сделката. Надявам се това да стане всеки момент, защото дълъг период на одобрение не е добър и за двете компании.

Надявам се, че заради липсата на куп подобни сделки на нашия пазар, ще получим съдействие от всички институции. Сделката трябва да се одобри от КФН и от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

- Ще стане ли факт всичко това до края на годината?

Надявам се да се случи доста по-рано.

Подкрепи Economic.bg